View Single Post
Vechi 22.10.2012, 19:21:31
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@Fani si altii

Problema asta cu identitatile nu este asa simpla.
Sa nu uitam ca de la unica Biserica pe care a facut-o Iisus (si la care cred ca se refera citatul vostru) si pana la multimea de biserici crestine din ziua de azi, este o diferenta mare.
Si fiecare tara si-a definit cumva o credinta majoritara.
Nu poti sa spui numai ortodox, ci trebuie sa spui si ce fel de ortodox, pentru ca cel rus nu-i la fel cu cel grec, sau copt, sau eritreean.
Exista diferente.
Cum a facut Sf. Siluan in Athos nu stiu si ma intreb. El fiind rus mai intai ca are alte date ale sarbatorilor. Sau poate la monahi nu sunt diferente nici la sarbatori si nici la celebrarea slujbelor. Nu stiu.
Mie daca cineva imi spune de ortodoxie, intreb automat la care se face referire si vorbesc numai despre ceea ce am invatat eu (deci ortodoxia greaca).

Voi cum faceti totusi diferenta?

Pe urma cand spui ortodox te duce gandul la anumite tari: Grecia, Romania, Rusia si unele tari din Africa.

N-ai sa auzi vorbindu-se de romani, rusi sau greci catolici, desi or fi existand.
La fel cum n-ai sa auzi vorbind de italieni ortodocsi, desi or fi existand.
Catolicism inseamna mai intai Italia.
Anglicism - UK si alte tari anglosaxone.
Pana si denumirea poarta tara in ea.
Cand spui Germania spui mai intai Luther si deci evanghelic, desi multi sunt totusi catolici acolo.

Iudeu este si poporul, dar si religia lor.
Si tot asa.

Spui ca ai in oras 7 biserici ortodoxe? Nationale, sau de cel fel?
Eu una n-am auzit de biserici multinationale, adica sa tina slujba in mai multe limbi. Nicaieri.
Ba da. La greco-catolici - ei tin slujba in greaca si limba tarii in care se afla.

Nici nu prea vad posibil, pentru ca ar trebui traduse slujbele, cartile de slujbe, cantarile.
Sincera sa fiu, mi-ar place insa sa fie asa. Sa poti sa te duci la oricare biserica ortodoxa din zona.
De multe ori m-a tentat sa merg la slujba la greci, dar mai intai ca nu inteleg limba, mai apoi preot al lor nu au decat in anumite perioade ale anului.

Exista cateva persoane eritreene care vin la noi la slujbe. Nu stiu ce inteleg din slujba, din predica. Se roaga si urmaresc actiunile. Se impartasesc la noi, dar nu stiu cum fac cu spoveditul. Cred ca nu au preot al lor.
Mai era si o tanti in varsta grecoaica. Nu stiu de ce venea la noi si ce pricepea.

Si cred ca bisericile mononationale cum le spui tu, sunt un rezultat al problemei cu limba si nu invers. Sunt destui oameni care nu stiu si nu reusesc sa invete limba tarii de adoptie. Si atunci unde sa se duca la slujbe?
Si ei raman in comunitate, caci fara limba nici nu pot socializa cu altii.
Si vorba unui prieten din tara: pai daca tu (la modul general) pleci din tara si te duci si nu stii limba, si stai tot numai in comunitatea ta, atunci la ce ai mai plecat din tara?
Ar trebui sa fie ceva mixt. Nu sa te rupi de tot de tara, sau sa nu calci pe la comunitatea ta, dar nici sa stai numai acolo.

Cu copiii nu stiu cum este, dar este greu. Multi ii invata romaneste. Se mai pierde limba la gradinta, scoala, etc. Capata si accentul tipic nemtesc. N-am sa inteleg totusi de ce.
Si vin la biserica romaneasca ortodoxa. Nu stiu daca poti sa-i duci si daca s-ar simti bine in alte biserici ortodoxe.
Si mai greu este in familii mixte - acolo chiar ca este credinta si tara.
Cu mama romaneste si biserica ortodoxa, cu tata nemteste si biserica catolica.

Poate ca ar trebui sa fie o limba comuna a ortodoxiei, asa cum exista o limba comuna a catolicismului - latina, indiferent de tara.

Problema cu identitatile la sfinti:
- au avut mai intai o identitate a sexului (femei, barbati)
- au avut o identitate a credintei
- au avut identitate nationala, sau macar de traditii (au respectat si traditii ale tarii in care traiau : imbracaminte, hrana, sarbatori, circumcizie la barbati, limba etc.
Sa nu uitam si de cate ori s-a referit Iisus la alte popoare pe care le-a intalnit. EL nu s-a numit crestin, a ajutat si oameni din diverse mici popoare din zone, care nu stiu sa fi fost crestini. Nu-mi este clar cum Il defineau ei.
Acum nu stiu si v-as ruga sa ma lamuriti:
A pomenit vreodata Iisus sau chiar si mama sa, sau apostolii notiunea de crestin sau ortodox?
Le-au definit?
Se mai vorbeste in vreo biserica ortodoxa limba aramaica, sau iudaica?
La un moment dat apostolii trimisi in lume au vorbit in limbi, tocmai ca sa le vorbeasca oamenilor in tara unde au fost trimisi.

In incheiere inca ceva: noi de fapt suntem acum europeni, nu (numai) romani.
Traim intr-un "stat" care se numeste UE.
Chiar asa ma definesc, pentru ca asa ma simt. Nu apartin numai unei tari.
Ar trebui sa existe si cetatenia europeana, ca si asa multi au 2-3 cetatenii.

Last edited by sophia; 22.10.2012 at 19:33:15.
Reply With Quote