Citat:
În prealabil postat de Fani71
Sa spuna cineva mai filolog care stie textul in greaca. Eu il am dar cunostintele mele de greaca veche nu sunt destul de mari.
Am gasit un citat interesant:
'Sa nu uite mirii ca legatura cu care Taina nuntii uneste pe barbat si femeie este sfanta si vesnica, pentru ca este binecuvantata si consfintita de Biserica, adica intarita de Dumnezeu insusi. Precum auzim in Apostolul ce se citeste la cununie, aceasta legatura e asemanata de Sf. Apostol Pavel cu legatura sfanta si tainica dintre Hristos si Biserica (Efes. 5, 23 s.u.).'
sursa: http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti...aina-cununiei/ (adica tocmai catehismul de care ziceai, uite ca si el zice asa..)
|
Mda, din tot felul de editii si variante de catehisme care le avem, ai gasit unul cu o hiba.
Care tine sa dovedeasca musai de ce niscai disciplina "scolastica" ar fi totusi nevoie atunci cand se tipareste o astfel de carte.
De ar trece printr-o comisie teologica macar, nu ne-am mai face de ras in fatza altora cu competentele teologice ale unora.
Avem se pare oameni tare talentati in a aduce teologia din condei (ca referinte, ioc), dar nitica raportare la Scriptura ioc.
Hai sa revenim la baze, mai exact la contextul unde se vorbeste despre "sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer".
Se pare ca a lipsit total curiozitatea studierii contextului.
Mai exact, e vorba de Matei cap. 22, unde se ridica o problema interesanta:
Citat:
"Zicând: Învățătorule, Moise a zis: Dacă cineva moare neavând copii, fratele lui să ia de soție pe cea văduvă și să ridice urmași fratelui său.
25. Deci erau, la noi, șapte frați; și cel dintâi s-a însurat și a murit și, neavând urmaș, a lăsat pe femeia sa fratelui său.
26. Asemenea și al doilea și al treilea, până la al șaptelea.
27. În urma tuturor a murit și femeia.
28. La înviere, deci, a cărui dintre cei șapte va fi femeia? Căci toți au avut-o de soție."
|
Deci e vorba de relatia de casatorie, DUPA inviere.
A cui va fi sotia? Legitim (conform canoanelor de atunci), a fost a fiecaruia dintre ei.
Raspunsul?
Citat:
"29. Răspunzând, Iisus le-a zis: Vă rătăciți neștiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.
30. Căci la înviere, nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer.
|
Deci, zic eu, limpede ca "buna ziua", institutia castoriei este desfiintata dupa Inviere, asa cum acea femeie nu va avea sapte barbati, nici o femeie nu va fi "casatorita" cu acel barbat (sau mai multi, daca a fost vaduva si s-a recasatorit).
Si totusi, noi ne permitem sa afirmam in ditamai catehismul, ca legatura casatoriei, continua si dupa.