Citat:
În prealabil postat de nutucutu
Referitor la viata de credinta din Occedint, de multe ori m-am gandit ca dupa ce crestinii de acolo au raspandit Invatatura Domnului in intreaga lume, si dupa ce multe sute de ani au fost exemple vii de viata crestina, este acum randul nostru sa le inapoiem ceva din aceasta viata de credinta. Si chiar am vazut ca se intimpla asta; exemplul crestinilor veniti din Europa de Est sau din Asia ii determina pe multi occidentali sa nu mai fie atit de caldicei.
|
Da, putem face mult pentru frații noștri din Occident, cărora le datorăm atâtea ! Putem să participăm la opera de reevanghelizare despre care vorbește Biserica mai ales în acest an al credinței.
Mulți preoți din Arhidieceza de București, dar mai ales din Dieceza de Iași, unde există un excedent, au luat calea Apusului, unde slujesc în stagii mai scurte ori mai lungi pentru parohiile de acolo, mai sărace în preoți. Desigur, în comparație cu colegi de-ai lor din Polonia sau din Africa, ei sunt puțini.
La rândul nostru, putem învăța mult de la modul occidental de organizare a vieții parohiale. De exemplu, ceea ce la noi fac măicuțe precum cele din Surorile Carității, la ei fac simpli laici, structurați în asociații precum "Secours catholique". La urma urmei, nu este necesar să fii călugăr ca să iei ad litteram îndemnul evanghelic de a invita săraci duminica la masă în familie. Spre rușinea mea, nu am făcut-o nici măcar odată. Pomană am dat, dar pomanagiul să stea la distanță, ca să nu-mi vulnereze narinele mele cu pestilența lui ! Nu așa făcea Domnul meu, nu așa ! El se apropia de toți buboșii și leproșii !