În ceea ce privește condițiile de vârstă pentru primirea cununiei, în plus față de cele presupuse de căsătorie, canoanele bisericești aduc completări cu privire la vârsta maximă pentru căsătorie și la diferența de vârstă dintre soți. Astfel, potrivit canoanelor 24 și 88 ale Sfântului Vasile cel Mare, bărbatul ajuns la vârsta de 70 de ani și femeia ajunsă la vârsta de 60 de ani nu ar trebui să aibă dreptul de a se cununa. În ceea ce privește diferența de vârstă, Pravila Mare, în Glava 198, precizează:
Afară de dreptate este [...] să fie bărbatul bătrân și muierea tânără, sau muierea bătrână și bărbatul tânăr; care lucru nu este numai cum nu se cade, ci încă e rușine, dosadă, imputare și batjocură [...] să se păzească cum se cade de vârstă, să nu fie bărbatul bătrân și muierea tânără, nici muierea bătrână și bărbatul tânăr; ci să fie amândouă părțile deopotrivă de ani…
În acest sens, profesorul Constantin Erbiceanu afirmă că unirea dintre bărbat și femeie, care nu respectă cerința cu privire la diferența de vârstă, nu poate fi considerată căsătorie, „ci o speculă rușinoasă, de interes, iar viața lor casnică este un iad pentru una din părți”.
[
sursa: Căsătorie și cununie în dreptul bisericesc român]
Cand preotul trebuie sa i-a declaratie scrisa cu privire la: a). Consimtamantul absolut liber al logodnicilor, verificat intr-un timp mai indelungat; b). Varsta barbatului trebuie sa fie intre 18 si 70 ani, iar a femeii intre 16 si 60 ani, nu cum se prevede in vechile legi pagane varsta minima a barbatului de 14 ani si a femeii de 12 ani (I Tim. 5, 9-14; Clement Alexandrinul Pedagogul II, 10). c).
Varsta intre logodnici sa nu varieze prea mult decat intre
8 si 10 ani;
[sursa:
Casatoria - Pravila Bisericeasca, Ieromonah Nicodim Sachelarie]