View Single Post
Vechi 12.10.2012, 19:33:26
claudiadcd's Avatar
claudiadcd claudiadcd is offline
Member

Data înregistrării: 24.02.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Este posibil ca oamenii să trăiască în abstinență o viață cu adevărat curată? Cum reușesc călugării acest lucru?De câțiva ani mă tot străduiesc să aflu un limbaj prin care să ajung la urechile celor care pun această întrebare și mă tem că nu voi reuși să-l aflu.
De ce? Pentru că majoritatea oamenilor aud cu urechile mentalității acestei lumi, interpretează prin rețeaua de sinapse impusă de cei din jur, uneori prin experiențe destul de traumatizante...
Apoi, oamenii aud ce vor ei să audă, pentru că cel ce întreabă crede deja că „nu se poate!" și că cei care afirmă altfel „ascund ei ceva" (așa credea și unul din securiștii care mă „cercetau"). Și au dreptate.
Da, toți cei care s-au oprit și au cunoscut în viața lor, în sufletul și în trupul lor, că Dumnezeu nu ne-a adus la viață pentru chin și plăceri efemere, ci pentru a ne împărtăși de Bucuria Lui de a fi, își ascund propria viață cu Hristos în Dumnezeu. Nu este o metaforă biblică, ci o realitate. Adică, viața creștinului viu este ascunsă chiar și pentru el în Dumnezeu, nici chiar el nu înțelege rațional cum a devenit imposibilul posibil. Nu înțelege intelectual, dar constată pe „pielea lui". Pur și simplu: zice „Doamne!", și „Doamne" vine și le face pe toate posibile. Nu în locul omului, ci în om, cu puterea omului pătrunsă, îmbrățișată, susținută de harul Lui. Tot meșteșugul omului este acela de a învăța să-și cunoască neputința și, prin asceză, să dobândească și să păstreze harul.
Călugării și toți cei care duc o viață curată primesc de la Dumnezeu, în mod simțit, ceva atât de bun încât strădania de a dobândi și păstra harul (asceza) devine o bucurie, iar sărmana plăcere senzuală adusă de păcat devine jalnică și demnă de disprețuit. Abstinența nu este decât calea (la început strâmtă) prin care obținem acel Ceva pe care îl pierdem prin păcat.
Despre Acest Ceva atât de bun, nu se poate povesti. Vă pot spune doar atât: Veniți și vedeți! Faceți o probă: faceți tot ce vă poruncește Domnul, respirați Răsuflarea Lui, mâncați Trupul Lui, beți Sângele Lui, ascultați cuvintele și tăcerea Lui și veți vedea.
Restul sunt vorbe goale, fiori trecători și multă suferință și angoasă.
Cu înțelegere și respect,
Maica Siluana
Am crezut ca dvs ati scris textul, ma si gindeam cit de frumos ar fi sa ai un asemenea om linga tine, cu asemenea traire si intelepciune. Minunat fragment ! Multumesc, mie mi-a folosit.
Reply With Quote