Citat:
În prealabil postat de andreicosmovici
Ori, tocmai din această cauză mi-am pus întrebarea despre sensul pentru care, totuși, Dumnezeu a dorit să fie așa. Despre multe alte lucruri ne întrebăm sau ne minunăm, zicând: "Oare de ce a făcut Dumnezeu acest lucru în acest fel?". De ce, așadar, să nu extindem această întrebare și asupra alternanței de fertilitate și infertilitate din cadrul unui ciclu al femeii?
|
Perioada de infertilitate este perioada de predominanță progesteronică. După cum arată însăși denumirea de "progesteron", este vorba de un hormon care pune organismul femeii în condiții optime pentru "prinderea", creșterea și dezvoltarea sarcinii (=gestației). Acest hormon produce numeroase efecte, care converg în direcția acestui scop. Spre exemplu, temperatura bazală a corpului femeii crește peste palierul de 37 de grade, pentru eficiența clocirii. Oricum femeile au dorință de căldură mai mare decât bărbații. Spermiilor le convin temperaturi mai joase, de aceea locul lor de formare este oarecum în afara corpului; dimpotrivă, oălor fecundate le convin temperaturi mai înalte. Uterul însuși suferă modificări în această perioadă, interiorul lui devine mai "stufos", mai "afânat", mai capabil să primească embrionul. Femeia devine mai susceptibilă la retenția de lichide (uneori, de exemplu, apare umflarea ciclică a picioarelor). Pe de altă parte, faza progesteronică o predispune spre mai multă irascibilitate, uneori fiind mai puțin dispusă spre actul matrimonial, deoarece organismul "presupune" că fecundația este în curs sau foarte recent constituită. Când lucrul acesta nu se întâmplă, are loc menstruația și ciclul se reia cu faza estrogenică.
Deci, venirea menstruației reprezintă, de fapt, eșecul unei sarcini. Cu fiecare ciclu, organismul se pregătește, cu răbdare și speranță, pentru o sarcină.
Acum înțelegem de ce Dumnezeu a așezat o perioadă naturală de infertilitate. În vederea sarcinii și nicidecum, așa cum ar putea sugera unii în mod empiric, în vederea contracepției.
In Christo,
M. Dragomir
medic de familie
atestat în planning familial.