View Single Post
  #628  
Vechi 10.10.2012, 15:52:03
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Draga Fani, ne mai esti datoare cu doua raspunsuri la afirmatiile tale:

1. In ce lucrare afirma Sf. Ioan Gura de Aur ca nu credea ca Fecioara Maria ar fi fost fara pacat personal; si

2. Care sfant a spus sa nu luam chiar suta la suta ceea ce scriu ei in serios, ei nedorind sa fie considerati infailibili.

Astept cu nerabdare raspunsurile acestea, ca sa vedem pe ce se bazeaza asemenea afirmatii grave si cu repercusiuni pentru omenire.
1. Nu mai stiu in care lucrare. Nu ma pasioneaza neaparat greselile sfintilor parinti ca subiect.. Dar a scris, asta o pot confirma si alti cunoscatori.
Iar sf. Grigore de Nyssa credea in apocatastaza, doctrina considerata ca eretica ulterior. Asta se poate citi de exemplu in lucrarea lui despe Invierea trupului.

2. Pai, mai bine ar fi sa intoarcem intrebarea: care sfant scrie 'eu vorbesc de la Duhul sfant, sa nu care cumva sa nu credeti ca ceea ce zic eu este adevarat ca Scriptura? Tocmai, ca sfintii aveau smerenie si nu pretindeau asa ceva. Cred ca ar fi socati sa vada cum sunt idolatizati de unii ortodocsi.

Traditia Bisericii ar trebui sa fie pentru noi ca aerul pe care il respiram, nu ca o sabie deasupra capului.
Ar trebui sa ne hranim cu aceste scrieri si prin darurile Duhului Sfant sa ne dezvoltam cu ajutorul lor discernamantul duhovnicesc, pentru a putea judeca in duhul Parintilor, nu a le copia pur si simplu spusele si a le aplica asa cum ni se pare noua ca ii intelegem.

Iti amintesc si ca in orice lectura este si o subiectivitate. O scriere teologica nu este inechivoca precum declaratia de impozit. Tu ai ales sa intelegi anumite lucruri, desi mai multi din cei de aici ti-au spus ca nu ai inteles bine.
Nu ar fi bine totusi sa vezi daca nu este ceva adevarat in ce incercam sa iti spunem?
Poate ti-ar ajuta sa citesti si alte comentarii ale parintilor, nu numai parintele Staniloae care este si destul de greu de citit.
Uite, de exemplu Romanides a scris o carte despre Pacatul originar si urmarile lui. Cred ca a fost tradusa si pe romaneste. Mai este si o carte de Panaiotis Nellas, 'Omul, animal indumnezeit'.
In ceea ce priveste casatoria ca mod de sfintire, sunt multe carti. Parintele Vasile Gavrila de exemplu, ca sa ramanem pe un teren neminat nu iti recomand autori din occident..
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)

Last edited by Fani71; 10.10.2012 at 16:00:33.
Reply With Quote