View Single Post
  #425  
Vechi 04.10.2012, 10:44:09
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
...renunțat la multe pentru Hristos și urmărești o răsplată pe care o consideri, pe bună dreptate, singurul scop cu adevărat valoros al vieții: mântuirea.

Ei bine, la mântuire ai fi dispus să renunți pentru cel altul, fie acela dușman sau prieten ?

Hops, asta să nu-mi ceri Doamne, că doar Tu pe toate le cunoști, inclusiv motivația mea principală pentru care mă autosugestionez zilnic că Te iubesc, pentru un loc în Bahamas-ul ceresc. N-am respectat oare toate canoanele, n-am mâncat fasole și soia de mi-au bubuit mațele, și alea cu porția, nu m-am uitat la nevastă-mea/bărbatu-meu ca la agentul satanei sub acoperire în viața mea, n-am stat la slujbe mai mult decât acasă, n-am făcut milioane de mătănii cu tot atâtea "Doamne Iisuse....miluiește-mă", n-am făcut naveta între nevroză și psihoză refuzând orice desfătare trupească că doar, doar oi apuca un bilet de vacanță pentru veșnicie acolo "unde nu este durere, nici întristare, nici suspin"? Și după atâta osteneală să cedez locul meu altuia?

Aici e diferența dintre soter și theosis, sau oferta religiei naturale opusă chemării Bisericii.

Închid paranteza, lăsându-vă mai departe în focul disputelor scolastice despre distincția dintre natură și păcat, la care se reduce toată pălăvrăgeala de pe topicul ăsta, ocazie cu care s-au spus și multe lucruri valoroase, mai mult printre rânduri.
Subscriu asertiunii domnule Mihailc.
Doresc sa precizez ca disputele despre disctinctia intre natura si pacat nu au doar un caracter scolastic (rational) ci si unul filocalic (duhovnicesc)...


Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
..nu mă așteptam să pici așa, direct, în mijlocul mocirlei platonice. Eu am auzit pe la Biserică despre mântuirea persoanei cu trup cu tot. Și dacă animalul acesta scârbavnic, trupul, are parte de înveșnicire, bineînțeles după o renovare radicală, atunci duhovnicul are de-a face în mod sigur și cu dânsul. Însă discret, cu tact și atenție sporită la blocajele penitentului pentru a nu sări hotarul bunului simț.
Sfantul Simeon Noul teolog afrima inechivoc: intai inviaza sufletul spritual al omului (evident duhovniceste incepand cu duhul,mintea... ce implica metanoia) si apoi trupul omului. Este ceva firesc, natural...

Dupa cum spune si Sfantul Pavel... "ma lupt nu la intamplare lovind in aer ci ma lupt ca sa iau cununa"... hristificarii, sfinteniei, conlucrarii (duhovnicesti, sufletesti-intelectuale si afective, trupesti) ontologice firesti cu harul Duhului Sfant.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
__________________
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote