Nu suntem de acord ca monahii sa dea sfaturi mirenilor, dar le folosim anumite cuvinte ptr. a ne sustine parerea cand vine vb despre infranarea trupeasca in post sau alte subiecte. Deci, cu alte cuvinte, cand zic ca noi sunt buni, cand lovesc in pacat si atrag atentia, dansii sunt incompetenti, iar noi curati si luminati. De revelatie nu se stie? De Harul Dumnezeiesc ? Nu stiti ca prin duhovnici, ca sunt de miri, ca sunt monahi, vorbeste Dumnezeu? Astea sunt deja lucruri elementare de cateheza.
Sa nu mai vb. de limbajul folosit cand nu suntem de acord cu cei care sunt adeptii unei vieti mai stricte si datul cu parerea ca un anumit user nu este casatorit, caci altfel ar face sex si in post, si in sfintele sarbatori, si dupa Sfanta Liturghie, in noaptea de Inviere ori daca este casatorit si face cum spun duhovnicii atunci automat isi neglijeaza sotia/sotul si lucreaza cu dracul. De altfel, interesanta idee cum ca, un om casatorit nu poate vb. despre abstinenta sau o persoana necasatorita inca, nu isi poate impartasi parerea despre casatorie [nu conteaza ca da un sfat bun sau ce spune este similar cu ce spune Biserica, important este ca nu este casatorit de unde rezulta ca nu are dreptul sa vorbeasca(cenzura se mai numeste)] este deja ridicola. De ce nu are voie o persoana necasatorita sa vb despre contraceptie de ex.? Deci daca nu esti casatorit nu poti sa stii despre ele, nu poti sa stii daca BO aproba ori ba, nu poti sa mergi pe la licee sa vb despre ele ca reprezenatant Pro-Life, nu poti decat sa taci malc. In sfarsit. De la fiecare persoana, casatorita/necasatorita putem lua ceva bun si orice persoana, casatorita/necasatorita poate da sfat bun despre orice subiect! Oricum, cel mai important este ce spun Sfintii Parinti, Biserica, Sf.Traditie, nu interpretarile dupa ucreche si mulatul canoanelor dupa nevrednicia noastra.
Una este sa spun: da, sunt pacatos, fac aia si aia, caci sunt slab si nu pot urma 100% invatatura ortodoxa, vina este numai a mea, incerc sa ma indrept. Alta este sa spun: nu frate, nu este pacat ce fac eu, duhovnicii spun prost, ei distrug ortodoxia cu restrictiile lor, altii sunt extremisti, eu sunt bun si fac ce trebuie.
Iar treaba cu ce ne intreaba Domnul la judecata m-a dat pe spate. Da, deci asa e. Nu o sa fim intrebati de post, de rugaciune, de cum am ascultat de Biserica, ce am facut bine, de ce am facut rau. Nu, alea sunt asa de fatada ca sa para ca si ortodoxia are ceva reguli. O sa fim intrebati daca am facut sex cu sotul/sotia de cate ori a vrut dansa/dansul si daca nu am facut sex cand a vrut ea/el pac in Iad, in ghena celor care nu fac asa mult sex cat ar trebui sa faca dupa invatatura ortodoxa. Scopul sotului/sotiei nu este sa isi mantuiasca familia, nu, este sa faca sport extrem.
|