Interesant este ca s-a postat din canoane, dar s-au omis talcuirile lor pe care le gasim in Pidalion! De, daca se postau si talcuirile, atunci nu mai puteau fi sustinute ca dovada pro-sex in sfintele sarbatori si in posturi. Nu poti sa dai canonul si sa omiti talcuirea. Da' ce suntem, sectari sa interpretam canoanele dupa bunul plac si dupa cum bate vantul? Ne credem mai sfinti decat Sfintii Parinti si mai mari decat marii duhovnici? Eu una n-as avea curaj, eu pacatoasa si neneorocita, sa interpretez canoanele si Sf.Scriptura si sa spuna care Sfant zice bine si care ba! Daca mai multi Sfinti si mai mult duhovnici spun acelasi lucru, atunci asa este!
Sa vedem ce spun si talcuirile la respectivele canoane. Citez din PIDALION: CANONUL 69, din canoanele Sf.Apostoli
Dacă vreun episcop, sau prezbiter, sau diacon, sau ipodiacon, sau citeț, sau cântăreț, Sfântul marele post nu-l postește, sau miercurea, sau vinerea, să se caterisească. Fără numai de s-ar opri pentru boală trupească. Iar de a fi mirean, să se afurisească.
[Sinod 6, can. 29, 89; Laodiceea, can. 49, 51, 52; Petru, can. 15; Dionisie, can. 1; Timotei, can. 8, 10]
TÂLCUIRE
[...] Căci scris într-însele „se cade a posti săptămâna cea mare, și miercurea și vinerea.[2] [...] [am omis unele parti in care se vb strict despre mancare ptr. a nu fi prea lung.]
[2] Iar de este întocmai postul miercurei și al vinerei cu Sfântul Postul cel mare, arătat este că precum întru acela nunți nu se fac, după canonul 52 al soborului din Laodiceea, așa nu se cade a se face nici miercurea nici vinerea. Și de este aceasta, arătat că nici cei după lege căsătoriți nu se cade trupește a se împreuna nici întru o miercuri și vineri pentru cucernicia și cinstirea postului, precum nici în Sfântul marele Post. Că necuviincios lucru este, despre o parte a nu strica posturile acestea cu mâncări, iar despre alta a le strica, cu trupeasca împreunare. Pentru aceasta și proorocul Ioil însemnând, că în vremea postului să cade a se înfrâna despre împreunare cei căsătoriți, zice: „Sfințiți postul, propovăduiți vindecarea… Iesă mirele din așternutul său, și mireasa din cămara sa” (cap 2). Iar dumnezeiescul Pavel arătat zice, că cei căsătoriți după lege, întru o unire se cade a se depărta de trupeasca împreunare, pentru a se zăbovi în post, și în rugăciuni (I Corinteni: 7,5), adică să se depărteze și când este precum am zis post, și când se roagă și se gătesc a se cumineca cu dumnezeieștile Taine. Și sâmbăta și duminica, după canonul 13 al lui Timotei, și în toate sărbătorile. După dumnezeiescul Hrisostom (Cuvântul pentru feciorie) unde aduce spre mărturie zicerea de mai sus a lui Ioil, și zice: "Că dacă cei de curând însoțiți, care încă pofta le este înfocată, și tinerețea zburdatică, nu se cade a se împreuna în vreme de post și de rugă, cu mult mai vârtos ceilalți bărbați și femei mai de mult însoțiți, care nu au atâta silă trupească, se cuvine a nu se împreuna." Același Sfânt părinte povestește și cum posteau creștinii cei vechi Sfântul marele Post, zicând: Sunt unii întrecându-se între sineși, unii adică două zile întregi petrec fără mâncare; iar alții nu numai de vin, și de unt de lemn, ci întrebuințarea tuturor bucatelor o leapădă de la masa lor, mâncând numai pâine și bând apă, petrec tot postul.
Din Canoanele Sf.Timotei:
ÎNTREBAREA 5 Dacă muierea s-ar împreuna cu bărbatul său noaptea, sau bărbatul cu muierea sa, și s-ar face adunare (Liturghie), sunt datori a se împărtăși sau nu?
RĂSPUNS
Nu sunt datori; căci Apostolul strigă: „Să nu lipsiți unul pe altul, fără numai cu conglăsuire până la o vreme, ca să vă îndeletniciți în rugăciune. Și iarăși să vă împreunați, ca să nu vă ispitească pe voi satana, pentru neînfrânarea voastră” (I Corinteni: 7,5).
TÂLCUIRE
Către cel ce a întrebat de se cuvine a lua dumnezeieștile Taine dimineața făcându-se Liturghie, bărbatul și muierea (cei după lege însoțiți adică) care în noaptea aceea trecută s-au împreunat trupește? A răspuns sfântul prin canonul acesta, că nu se cuvine; și aduce spre mărturie cuvântul acesta al Apostolului, ce-l zice celor căsătoriți, a nu se lipsi unul pe altul de trupeasca împreunare; ci numai atunci să nu se împreuneze, când se face sfințita Liturghie, sâmbăta, și duminica, și în toate sărbătorile, pentru ca să se împărtășească (că așa tâlcuiesc zicerea, ca să vă îndeletniciți în rugăciune, atât canonul 13 al sfântului acestuia, cât și cel al 3-lea al Sfântului Dionisie). Și iarăși să se împreuneze trupește, și aceasta să o facă pentru pofta lor cea neînfrânată, ca să nu-i ispitească satana, pornindu-i spre preacurvie cu fețe străine.
***
ÎNTREBAREA 13
Celor însoțiți cu nuntă, în care zile ale săptămânii trebuie a li se propune să se ferească de împreunare unul cu altul? Și în care zile să aibă voie.
RĂSPUNS
Cele ce mai înainte am zis, și acum le zic. Apostolul zice, să nu vă lipsiți unul de altul, fără numai la o vreme prin conglăsuire, ca să vă îndeletniciți în rugăciune, și iarăși să vă împreunați, ca să nu vă ispitească pe voi satana, pentru neînfrânarea voastră (I Corinteni: 7,6). Iar de nevoie trebuie a se feri sâmbăta și duminica, pentru că în acestea se aduce Domnului duhovnicească jertfă.
TÂLCUIRE
Acesta fiind tâlcuit mai sus, se socotește de prisos a se mai repeta. [1]
[1] Iar Valsamon în întrebarea răspunderii 11 către Marcu al Alexandriei, zice: Că nu se cuvine a se împreuna, nu numai în ziua când se împărtășesc, ci și mai înainte de împărtășire, și după împărtășire. Și că cei ce nu o păzesc aceasta, aspru se cuvine a se canonisi. Pentru aceasta și Valsamon în răspunsul 49 către acest Marcu zice că: Cei ce nu se înfrânează de trupeasca împreunare (cei prin lege însoțiți adică), sâmbăta și duminica, se cuvine a se îndrepta cu potrivite canonisiri. Așișderea să se ferească de împreunare și în tot marele post, și în toate miercurile și vinerile.
***
CANONUL 3 (Sfantul Dionisie)
Ci și cei însurați sunt datori a-și fi loruși de ajuns judecători. Căci cum că este lucru cuviincios a se depărta unul de altul cu împreună voință la o vreme. Ca să se zăbovească în rugăciune, și iarăși să se împreuneze, au auzit pe Pavel că scrie.
TÂLCUIRE
Și de aceasta întrebându-se sfântul, răspunde, că la aceasta singuri să-și fie judecători. Fiind lucru drept și cuviincios, după fericitul Pavel, când se îndeletnicesc în rugăciune și în post,[1] a se depărta de trupeasca împreunare, însă cu învoirea amânduror, ca nu vrăjmașul să ispitească pe o parte, și aceea să fie pricină de vătămare celeilalte. Că biruindu-se o parte de poftă, și cealaltă ne iertându-i a o împlini, poate să se întâmple să cadă în păcat cu alta străină.
[1] S-ar putea nedumeri cineva. Fiindcă Apostolul zice: neîncetat și pururea rugați-vă. Iar cei însoțiți trebuie a se depărta de împreunare trupească în vremea rugăciunii, după însuși Pavel, și după canonul acesta, apoi totdeauna trebuie a se înfrâna, și niciodată a se împreuna? Ci pe nedumerirea aceasta o dezleagă prea destul canonul 5 și canonul 13 ale Sfântului Timotei al Alexandriei zicând, că vremea de rugă se înțelege de Apostolul, când se face adunare, și dumnezeiasca Liturghie, care atunci se săvârșea mai de multe ori sâmbăta, și duminica, în care zile se cere de la cei însoțiți să se înfrâneze, ca să se împărtășească cu dumnezeieștile Taine. Drept aceea și canonul acesta al Sfântului Dionisie fiecărui înțelept ascultător, îi dă a înțelege, că deadreptul se întinde către Vasilid care l-a întrebat, de trebuie a se depărta de la împreunare trupească cei însoțiți, când vor să se împărtășească cu dumnezeieștile Taine. Că răspunde, cum, că la aceasta îndestulați judecători trebuie a fi singuri ei. Cum că adică, trebuie a se înfrâna în vremea împărtășirii. Măcar că așa (nu știu cum) n-au tâlcuit pe canonul acesta Zonara, și Valsamon, rugăciune înțelegând mai osârdnică, care trebuie a se face cu pătimire rea și lacrimi. Ci însemnează, că pe lângă rugăciune, Apostolul adaugă, că cei însoțiți trebuie a se înfrâna despre împreunare, și în vremea de post, a celui rânduit adică de Biserică. (Și vezi pentru aceasta, la subînsemnarea 2 a apostolescului canon 69.)
***************
Pidalionul sau carma Bisericii Ortodoxe, ar trebui citit si cunoscut de fiecare ortodox, altfel nu s-ar mai ajunge la astfel de intrebari, mai ales ca Sfintii Parinti si duhovnicii mari au vorbit f.clar despre treburile acestea. Canoanele nu sunt invechite, cine spune aceasta este un mincinos. Canoanele vor ramane valabile mereu. Am ajuns sa ne folosim de Sfintii Parinti si de duhovnici ptr. a ne argumenta greselile in loc sa ne folosim de dansii ptr. a le indrepta.
|