
04.10.2012, 00:21:52
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
|
|
Un topic foarte interesant. Pentru ca tocmai l-am praznuit pe Sfantul Dionisie Areopagitul, redau un fragment dintr-un articol ce trateaza opera acestui mare Sfant.
Cele nouă coruri angelice
Dionisie este cunoscut mai ales ca fiind primul scriitor patristic ce a ierarhizat îngerii în nouă coruri sau cete. Prima treaptă, cea mai apropiată de Sfânta Treime, este alcătuită din Tronuri, Heruvimi și Serafimi. Stăpâniile, Domniile și Puterile fac parte din ceata a doua. Iar Îngerii, Arhanghelii și Începătoriile reprezintă cel de-al treilea ordin angelic. Numele evreiesc de serafim se referă la 'cei ce ard' sau 'încălzesc', 'Heruvimii cu ochi mulți' simbolizează bogăția cunoașterii. Tronurile împărtășesc deopotrivă calitatea de a încălzi și preaplinul înțelepciunii. Această primă treaptă de ființe celeste se bucură de o cunoaștere a lui Dumnezeu neintermediată de nimic.
Domniile arată caracterul liber de orice supunere sau 'înălțimea nerobită și liberă de toată dorința după cele de jos'. De asemenea, Puterile sfinte comunică energie și 'exprimă o bărbăție puternică și neclătinată în toate lucrările lor de asemănare dumnezeiască, o bărbăție ce nu slăbește deloc în primirea luminărilor dumnezeiești ce li se împărtășesc'. Stăpâniile întruchipează calitatea de generozitate a ființelor angelice situate pe această treaptă, care nu abuzează de autoritatea de stăpân pe care au primit-o, ci 'le înalță și pe cele de sub ele cu bunăvoință'.
Începătoriile exprimă trăsătura acestora de a fi începătoare și conducătoare spre cele dumnezeiești, în cadrul celui de-al treilea ordin angelic. Arhanghelii fac legătura între Începători și Îngeri, de la care primim și noi iluminările dumnezeiești, pe care le captează mințile îngerești începând de la prima ceată. Ordinul din urmă deține și rolul de a conduce ierarhiile bisericești (episcop, preot, diacon), în efortul tuturor de asemănare cu Dumnezeu. Curăția, luminarea și deșăvârșirea sunt pașii ce se cuvin urmați pe parcursul duhovnicesc al asemănării cu Dumnezeu.
Astfel, 'cei ce se curățesc trebuie să transmită altora, prin abundența curăției lor, din neîntinarea proprie. Iar cei ce se luminează (...) trebuie să reverse spre alții lumina lor (...). În sfârșit, cei ce se desăvârșesc, ca cei ce cunosc comunicarea desăvârșitoare, trebuie să desăvârșească pe cei ce se împărtășesc de inițierea atotsfântă în știința celor sfinte văzute'.
http://www.basilica.ro/ro/stiri/sfan...mana_3692.html
|