View Single Post
Vechi 03.10.2012, 13:34:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Teologii (de la care s-au luat citatele) din vechea generatie Prof. Ioan Ica, dar mai ales Prof. Dumitru Popescu au fost adepti ai ecumenismului si conceptiilor acestuia.
Ca la baza este cartea si ideile lui Kalomiros o dovedeste lucrarea in care e coautor Prof. Ioan Ica, in care e si Kalomiros si preot Costache.

Cum mentionam, toti cei care sustin evolutionismul teist isi bazeaza argumentatia teologia pe un neadevar, dand citate din sfinti care ar sustine evolutionismul teist, dar care nu au vreo legatura.
Totusi, observam ca citatele din Prof. Ioan Ica au doar vaga trimitere la evolutionism, nu sunt de genul lui Kalomiros. Doar preotul Costache afirma clar aceste lucruri. Daca am vazut bien era si un articol din Prof. Dumitru Popescu, dar vad ca a fost editat, probabil pentru ca nu avea legatura cu evolutionismul teist.

Ramane ca baza doar Peotul Costache, despre care Parintele Nistea scrie:
"Una gâlcevile dintre teologie si stiinta este cea lansată de vulgarizarea / ideologizarea teoriei evoluționiste a lui Charles Darwin. Această gâlceavă a devenit aproape un scop în sine în mediile (neo-)protestante americane, și relativ recent s-a transmis și în cadrul inter-ortodox: în America, disputa din jurul scrierilor teologului ortodox Dr. Alexander Kalomiros, la noi mai-mica gâlceavă teologică creeată de unii în jurul scrierilor teologului ortodox român Pr. Dr. Doru Costache.
Au fost însă, în istoria acestor dispute, Părinți, teologi ori scriitori creștini, care au preferat să evite gâlceava, adoptând fie “atitudinea degajată a ortodoxiei în raport cu știința; o lasă să-și vadă de ale ei – cu nitică înțeleaptă desconsiderare” (v. Nicolae Steinhardt), fie cu un umor mai mult sau mai puțin înnțelept, mai mult sau mai puțin acid.
Una din aceste moste de umor pe marginea disputei dintre creaționism și evoluționism este dată tot de Parintele Nicolae Steinhardt, după Leon Șestov. Iată zicerea memorabilă a acestuia din urmă: "Pare-se că există două teorii, cu totul potrivnice, despre originea speciei umane. Unii susțin că omul coboară din maimuță, alții că a fost creat de Dumnezeu. Se ceartă grozav. Eu unul cred că se înșeală și unii și alții. Teoria mea este următoarea: cei care cred că omul coboară din maimuță, coboară cu adevărat din maimuță și alcătuiesc o rasă aparte, în afara rasei oamenilor creați de Dumnezeu și care cred și știu că au fost creați de Dumnezeu." (în: Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii)."