Citat:
În prealabil postat de catalin2
Stai sa vezi ca sunt persoane pe forum (inclusiv ortodocsi) care cred in evolutionism si ca zilele creatiei nu sunt zile, ci ere de milioane de ani. Daca nu ti-au palcut argumentatiile mele, cred ca astea or sa te incuie de tot, cum mai raspunzi ca ziua a saptea are cateva milioane de ani? :)
|
"6.Prin urmare, pentru că unora le rămâne să intre întru odihnă, iar primii cărora li s'a binevestit nu au intrat din pricina nesupunerii lor,
7.Dumnezeu rânduiește din nou o zi,
ASTAZI,
după atâta vreme rostind El prin David, așa cum s'a spus mai'nainte: Astăzi, dacă veți auzi glasul Său, nu vă învârtoșați inimile." Evr.4
Sfintirea zilei de odihna nu se face "din sânge, nici din voie trupească, nici din vrere bărbătească, ci de la Dumnezeu" prin jertfa.
Daca vei "cauta cu pricepere" in VT vei vedea ca orice sfintire se face in urma unei jertfe.
Duminica noi participam la "jertfa cea fara de sange" care sfinteste. Ce anume crezi ca sfinteste sau poate sa sfinteasca? Oare timpul il poate sfinti?
Bine, poti sa reprosezi atunci ca porunca a 4-a nu mai este valabila?
Ba da, este valabila, numai ca este plinita in Hristos: ziua se sfinteste in urma jertfei fara de sange la Sf.Liturghie, iar odihna "zilei" nu mai poate nimeni sa spuna ca se reduce la 24 de ore. Este absurd ca "odihna lui Dumnezeu" se limiteaza la "odihna zilei" de 24 de ore.
Bine, dar atunci poti sa spui ca in celelate zile in care se savarseste Sf.Liturghie, si acele zile sunt sfintite?
Parerea mea este ca timpul se sfinteste prin oameni ("Rascumparati vremea"), oamenii "sfintiti" prin Jertfa pot sa rascumpere vremea si sa sfinteasca locul.
Alegerea Duminicii ca zi a savarsirii Jertfei a fost facuta de Sf.Apostoli!
In timp se poate vedea ce inspirata a fost alegerea lor pentru ca in tot Imperiul Roman Duminica era ziua de odihna - zi pagana de altfel, dar care prin sfintirea Jertfei fara de Sange s-a curatit de tot ce era pagan -, iar prin raspandirea crestinismului in intregul Imperiu Duminica a fost ziua in care puteau sa participe la Sf.Liturghie toti crestinii,
De ce au ales Sf.Apostoli ziua I-a a saptamanii ca zi in care "frangeau painea"? Eu cred ca au ales aceasta zi deoarece in zi de Duminica a inviat Mantuitorul Hristos si au dorit ca in inimile credinciosilor ziua frangerii painii sa coincida cu ziua Invierii; si asa bucuria credinciosilor sa fie deplina.
Cat despre odihna la care ne cheama Mantuitorul Hristos:
1.nu se rezuma la doar 24 de ore din care 8 le dormi. Inseamna ca in celelate zile de odihna Mantuitorul nu ne cheama la odihna Sa?
2.odihna se primeste in dar, nu o fortam prin (ne)puterile noastre.
Poate omul sa sfinteasca ceva sau pe cineva
cu de la sine putere?
Daca intrebi pe sectarii sambetisti iti vor spune toti in cor "da".