View Single Post
Vechi 02.10.2012, 18:20:11
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
Nu cred ca Fani71 poate raspunde la aceasta intrebare. Daca va raspunde: "contraceptie" deja nu se mai incadreaza in perimetrul invataturilor ortodoxe formulate de sfintii parinti (totusi sunt unii preoti ortodocsi mai ingaduitori in aceasta privinta care permit un rau mai mic pentru a evita un pacat mare), deci singura varianta ar fi "abstinenta" insa cum ar putea raspunde asta, daca domnia-sa a considerat ca sunt naivi cei care gandesc asa??
Cand eu am spus ca invatatura ortodoxa nu permite legaturi amoroase inainte de casatorie, din dorinta de a incerca sa o ajut pe Andra07 sa devina o buna crestina ortodoxa, Fani71 nu a fost de partea mea, educand cum trebuie pe cei tineri care gresesc.
Cred ca Fani71 este influentata de protestanti care sunt foarte lumesti, mai ales in Occident. Este bine ca a intrat pe acest forum ortodox, aici va afla (nu de la mine ci de la cei induhovniciti cu adevarat) ce invata sfanta noastra biserica ortodoxa.
Cornel, nu am raspuns inca pentru ca nu am avut timp.

Raspunsul meu la intrebarea initiatorului firului (prin ce metode cred eu ca ar fi acceptabil dpdv ortodox sa te feresti de a mai avea copii) este scurt: orice este neabortiv (ce nu distruge un embrion gata conceput). Depinde de fiecare, de viata lui, de intelegerea dintre soti, de motive de multe si multe lucruri pe care le poate sti eventual parintele duhovnic si da sfat.

Personal, cred ca abstinenta periodica (masurarea temperaturi etc) este soliutia ideala. Argumentele sunt cuprinse in viziunea asupra sexualitatii pe care am descris-o mai sus.
Si NU este adevarat ce se tot scrie pe aici, ca sata e metoda catolicilor. Pana sa nu intru pe acest forum nici nu auzisem ca ar fi ortodocsi care sa fie impotriva acestei metode (si sunt ortodoxa practicanta de mai mult de 20 de ani).

Ma insel eu, sau am citit undeva pe firul asta sau pe altul ca si tu practici o metoda contraceptiva oarecare la sfatul duhovnicului, deoarece sotia ar fi in pericol de moarte daca ar mai avea copii? Sa fie vreo influenta catolica la mijloc? ;-)

Si nu cred ca poti spune ca sunt influentata de protestanti asa tam nisam. Numai pentru ca nu am vrut atunci pe alt fir sa fiu de acord cu tine in toate. Nu? In Biserica nu exista gandire unica in problemele morale si de atitudine fata de o persoana si comportamentul ei (ca de asta era vorba acolo). Exista pareri diferite si intre marii parinti in astfel de chestiuni, iar aplicarea se face la viata fiacaruia, criteriul fiind pastoral (grija pentru mantuirea persoanei).

Nu cred ca Biserica este ca politia, sa dea reguli si regulamente pentru tot ce tine de viata fiacaruia, mai ales intr-un domeniu atat de intim ca sexualitatea.