View Single Post
Vechi 19.10.2007, 21:49:08
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Cred ca nu exista o reteta pentru o asemenea atitudine crestina, necesara, sa inteleg, mai mult profesorilor de religie, dar nu numai.Pentru teologie asumarea si trairea misiunii de vestitor al lui Hristos dupa indemnul Sfantului Apostol Pavel, "Cu cei ce n-au Legea, m-am facut ca unul fara lege, desi nu sunt fara Legea lui Dumnezeu, ci avand Legea lui Hristos, ca sa dobandesc pe cei ce n-au Legea; Cu cei slabi m-am facut slab, ca pe cei slabi sa-i dobandesc; tuturor toate m-am facut, ca, în orice chip, sa mantuiesc pe unii. Dar toate le fac pentru Evanghelie, ca sa fiu partas la ea. Nu stiti voi ca acei care alearga în stadion, toti alearga, dar numai unul ia premiul? Alergati asa ca sa-l luati." (I Cor. 9, 21-23), presupune un model sau arhetip, care pentru un pedagog nu poate fi decat Hristos, pedagogul prin excelenta, dar care nu poate fi inteles decat prin actul chenotic. Chenoza- termen teoogic- inseamna desertare.
Sfantul Apostol Pavel are ca model pe Mantuitorul Iisus Hristos, insa in coborarea Sa chenotica. Nu trebuie sa uitam ca prin aceasta coborare Hristos reuseste sa restaureze omul si sa-l indumnezeiasca. Parintele Dumitru Staniloae in nenumarate randuri, cand vorbea despre chenoza, in conferintele sau in scrierile sale, amintea urmatorul exemplu personalist: o mama cand se coboara la nivelul de intelegere al copilului ei nu înceteata de a fi persoana matura.
Reply With Quote