Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Binecuvântată este nașterea, procreerea și nu plăcerea.
|
Cu precizarea ca placerea pacatoasa este cea care este despartita de firesc.
Adica in cazul mancarii este pacat doar placerea mancarii obtinuta cand esti deja satul. Aceasta este lacomia pantecelui... cauti placerea mancatului si manaci mai mult decat iti trebuie...
In cazul sexual pacatoasa este placerea despratita de manifestarea fireasca a dragostei intre soti si de dorinta de a elimita rodul firesc al acestei iubiri: prucii.
Este delicat cazul cuplurilor care au deja 4, 5, 6 prunci dar sa ii lasam pe ei sa vorbeasca...
Situatiile sunt delicate... scopul casatoriei este mantuirea intregii familii: soti, copii (daca ii daruieste Dumnezeu)..
Citat:
Dacă am iubi cu adevărat, am trece peste această iubire trupească pe care o tot trâmbițăm. E una a falsă, asta o spun Sfinții Părinți, nu eu.
|
Hmmm... nu este chiar asa.
Sfintii Parinti condamna doar "iubirea" trupeasca fara iubirea sulfeteasca-intelectuala si afectiva; si fara iubirea duhovniceasca.
Ideea este simpla: nu trebuie sa primeze iubirea patimasa trupeasca, insa in cazul unei casatorii ea nu poate lipsi. Caci dragostea intre soti este o dragoste intre 2 persoane, si persoana umana este truo si suflet spritual, duhovnicesc.
Deci dragostea trupeasca nu trebuie blamata... ci doar folosirea ei in scop nefiresc (patima trupeasca) este rea. Oare nu citim in Sfanta Scriptura despre cinsistita Suzana, cat de fumoasa era atat tupeste cat si sufleteste precum si duhovniceste?
Citat:
Tot ce e plăcere, e păcat
|
Frate nu te precipita, caci faci afirmatii eronate din pct de vedere filocalic.
Placerea fireasca nu este pacat. Dupa cum am precizat anterior placerea asociata cu firescul (mancare, bautura, impreunare sexuala in casatorie) este buna. Abuzul este rau...
Citat:
noi separând plăcerea de rostul pe care îl însoțeste, adică procreerea, nu facem decât să desfrânăm și nimic mai mult. 
|
Rosutul impreunarii sexuale este manifestarea iubirii in casatorie in scopul mantuirii. Rodul aceste impreunari sunt pruncii, insa in cazurile in care cuplurile nu pot avea copii asta nu inseamna ca in casatoria lor scopul mantuirii nu poate fi atins, ba chiar sfintenia.
Cazul Pr. Prof. Dumintru Staniloae este elocvent.
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.