Mie mi se pare ca ne creem de fapt probleme unde nu trebuie.
Discutiile de amanunt cu ce se mananca si ce nu, daca sunt urme de lactoza sau alte minuni in ciocolata, daca scoicile sunt de post sau nu etc, nu cred ca folosesc la ceva si mie imi amintesc de discutiile evreilor hasidimi daca ai voie sau nu sa iei liftul in ziua de sabat, ca apesi pe buton, ceea ce este o munca.. atunci mai bine sa urci zece etaje, nu? ca aia nu e munca
Daca un aliment are cazeina sau molecule de lapte, care e problema? Nu e vorba aici de mancare coser sau halal. Crestinii sunt liberi de astfel de rationamente.
Nu omul este pentru sabat, ci sabatul pentru om.
Sofia, eu nu prea inteleg nedumeririle tale cand ma gandesc ca ce ai scris la topicul despre manuale, ca nu ne trebuie exactitate in predarea religiei. Dar pentru viuata ta ceri o exactitate care nu ar trebui sa exizste in ortodoxie. Pentru ca ortodoxia este deaspra legii. Sau poate pui intrebarile astea doar ca sa ne dam seama cat de absurzi putem deveni? Uneori te banuiesc de a juca rolul asta in mod special. ;-)
Postul trebuie sa ne fie de ajutor. Regulile sunt facute sa ne ajute. Ele nu sunt legi, ci un fel de ajutor ca sa nu trebuiasca sa ne gandim mereu ce mancam, si ca sa avem o dieta mai usoara, care ne ajuta sa scapam de inbuibare si sa ne rugam mai usor.
Daca incepem sa ne complicam in ele, alimentatia in lumea moderna fiind alta decat cea din timpul in care s-au facut aceste reguli, luam o hotarare pentru noi, care sa fie in duhul postului, si gata. Mie asa mi se pare mai sanatos.
Si duhul postului este: sa ne preocupe mai putin mancarea, sa simplificam felul nostru de viata, sa incercam sa repunem in ordine ce nu este, sa n,e reintoarcem spre Dumnezeu.
Nu sa ne lipsim cu totul de placeri. Placere este si sa respiri si sa nei apa.. Iar daca ii multumim lui Dumnezeu si nu ne oprim numai la ea, nu o punem pe ea in centru, nu este nici o problema cu placerea fie in post fie nu.
Dar sa le mai reducem in post, si sa revenim atunci la o atitudine de multumire catre Dumnezeu pentru darurile Sale. Ceea ce e mai greu daca mancam mereu de toate.