Din cate stiu eu: bomboanele NU sunt de post. Gemul - daca nu ai altceva mai sanatos si mori de foame ... poate fi o exceptie (pentru ca e posibil, desi ma indoiesc, sa mai continta ceva proteine vegetale, eventual fibre sau vitamine si minerale care au rezistat procesului de preparare)
Deasemenea am specificat ca eu NU CONSIDER DE POST: mierea, ciocolata, melcii, viermii (YEACH!).
Gandeste-te ca sunt oameni care sunt VEGANI toata viata si sunt mai sanatosi ca mine si ca tine. Sa consumi doar fructe si legume nu inseamna sa devii anorexic - cu atat mai mult cu cat e vorba de perioade scurte (1 zi - 6 sapatamani). Ideea, asa cum am mai specificat, este sa iti asiguri necesarul de nutrienti:
- proteinele: o farfurie de fasole consumata cu paine integrala iti asigura aceleasi proteine ca si cum ai consuma carne sau alt produs animal. Deasemenea mai poti consuma alte leguminoase (mazare, linte, naut, soia, etc.), dar si cereale (de cat mai multe feluri: grau, orz, ovaz, secara, etc.), ciuperci si nuci (alune, arahide, etc.).
- glucide (sau zaharuri): le obtii mai ales din cereale si fructe, dar, in cantitati mai mici, si legumele contin glucide. Aceste zaharuri sunt sub forma de fructoza si vin impreuna cu fibrele din fructe si legume. Pe de-o parte fructoza e mai sanatoasa decat zaharoza, asigurand o sursa de energie constanta, pe de-alta parte fibrele ajuta la purificarea organismului.
- lipide: pentru aceasta cel mai sanatos este sa consumi fructe bogate in uleiuri (nuci, fistic, migdale, alune, masline, etc.) si ulei de masline (1-2 linguri /zi); dar sunt permise si celelalte uleiuri vegetale (de floarea soarelui, de rapita). Nu recomand margarina, deoarece este un produs artifical, foarte toxic.
- vitamine si minerale: gasesti din plin in fructe, legume, cereale. In produsele animale, mai putin
Cred ca nu poti gasi nici un argument pentru care sa consumi un aliment care nu este de post .... in afara de faptul ca, poate, ti-e pofta si .... incerci sa iti linistesti constiinta.
Referitor la "Cu stomacul ghiorataind si poftind la o cana de lapte nu stiu cum merge rugaciunea si credinta" ti-as raspunde cu ceea ce a spus Mantuitorul:
"Omul nu va trăi numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu"
Postul presupune infranare. Infranarea presupune suferinta. (Suferinta ca nu vei consuma ceea ce ti-e pofta). Daca iti chioraie intr-adevar stomacul si nu te poti concentra la rugaciune, consuma o felie de paine. Daca nu ti-e foame, dar ti-e foarte pofta de lapte, roaga-L pe Dumnezeu sa te ajute sa iti invingi slabiciunile.
Oricum, eu cred ca rugaciunea ar trebui sa fie o actiune continuua (mai ales in post). Prin urmare, nu inteleg cum e sa nu te poti concentra. Cand conduci masina si te rogi sa te fereasca Dumnezeu de accidente te poti concentra? Sau nu conduci daca ti-e foame? Daca te poti concentra in situatii stresante (sofat, examen, etc.), cu cat mai usor trebuie sa fie atunci cand ingenunchezi in camaruta ta sau in biserica?
Cum spuneam, pe de-alta parte, daca nu vrei sa tii post .... nu te obliga nimeni sa il tii.