Citat:
În prealabil postat de andravenache
Deacord: Tutunul nu ar trebui cosumat (fumat) de un crestin nici in afara postului (parerea mea) - iar cafeaua si alcoolul, care pot da si ele dependenta, am putea sa le evitam macar in post (sau macar alcoolul - care se stie clar ca afecteaza gandirea, chiar si in cantitati mici --> Daca nu ai voie sa conduci dupa un pahar de bere, ce te face sa crezi ca esti capabil sa te rogi in curatie?)
Legat de miere, nici eu nu inteleg. Eu consider ca este de provenienta animala (ca si laptele si ouale). Eu stiam ca nu se mananca nici un lucru animal sau de provenienta animala (inclusiv fructele de mare - care sunt animale, nu fructe  ). In afara de astea: cam tot ce dauneaza sanatatii (fiind, deci, nefolositor supravieturii, ci dimpotriva): tutun, alcool, droguri, dulciuri (zaharul in exces provoaca diabet, cancer, avitaminoze, osteoporoza, etc.). In schimb, banuiesc ca daca inghiti din greseala o musculita nu e pacat si cred ca la asta se refera exceptia cu anumite insecte care pot fi mancate (de exemplu, nu poti evita sa inghiti anumite microorganisme).
|
Iacata cite lucruri noi apar.
De exemplu alcoolul.
In multe minastiri romasnesti si in toate, toate , minastirile athonite , la fiecare masa se da si vin (rosu , veritabil, identic cu cel de impartasanie) si el este recomandat , sau indicat daca doriti o asemenea exprimare, pelerinilor si celor care fac munci fizice (de obicei pelerinii clasici fac Athosul pe jos iar in minastiri nu exista calugar care sa nu faca munca fizica , deci intelegeti astfel ca tuturor de la masa le este indicat vinul). Pt. vin , pe mese sunt puse cani de inox de 350 ml. in volum (barbatii care au facut armata stiu ca aceste cani despre care va vorbesc sunt identice cu cele din aramata).
Din cauza oboselii fizice si a caliatii deosebite a vinului , rar este om care sa nu bea la masa . Si nu este o practica interzisa chiar daca este post sau nu , si nu este om care sa se ridice de la masa cu mintea afectat indiferent ca a baut o cana, o jumatate sau o gura .
Dupa aceasta masa de seara (vin se da si la prinz) in Athos se intra imediat la slujba pavecernitei. Si lucrurile decurg absolut normal .
Deci cum stam cu consumul de alcool la noi acasa in post si in nepost si mai ales in minastiri ?
Care este regula care da buna rinduiala in ceea ce priveste alcoolul ?
La fel , este vreo regula in ceea ce priveste alcoolurile distilate si fermentate ? Este vreunul prohibit sau altul recomandat ?
Berea, ce fel de alcool este ca nu-i nici distilat si nici ca si vinul ?
Mai spunea cineva, aici pe forum,despre tigara , ca nu poti sa zici Tatal Nostru, sau sa te rogi, cu tigara in coltul gurii ?
Dar cu burta plina de mincare de post, poti ?
Dar dupa ce te dai jos din pat de linga sotia ta ca sa te inchini inainte de a adormi , poti sa zici rugaciunea ?
Cite situatii delicate in care nu sti ce sa faci ...
Deci cum procedam ????? Cine ne invata toate acestea si cum trebuie sa fie ca sa il credem ???