Citat:
În prealabil postat de sophia
Nu stiu de unde si pana unde este ironie, respectiv raspuns serios. Eu intrebam foarte serios.
Totusi unde stau scrise toate explicatiile astea? Vad ca toata lumea stie totul in detaliu? Sau le inventeaza fiecare cumva?
(Deci acum stam si sa clasificam animalele si avem voie fructe de mare si insecte si miere ca sunt (de la) nevertebrate.)
Fumatul este un pacat, orice produs ai folosi.
Uleiul nu este de post (pentru monahi), desi este vegetal, probabil pentru ca da gust mai bun mancarii si placerea este un pacat. Asa este?
Vinul si late bauturi alcoolice la fel. Desi...vinul este folosit la Sf. Impartasanie.
Totusi daca stie cineva ceva surse, la modul serios.
Cum a fost conceput postul?
@andravenache - si eu cred ca inainte oamenii nu-si puneau atatea probleme. Astea sunt reguli mai recente. Cineva, undeva le-a scris.
Ca daca am ajuns sa ne gandim la cazeina si lactoza si nu stiu mai ce.
Ininte oamenii mancau ce gaseau.
Da, la evrei (cei mai stricti, mai ortodocsi) se practica regula cu alimentele cosher, dar la modul ca nu se amesteca lactate cu produse de carne.
Si ei folosesc si vase sperate si frigidere/dulapuri separate.
Dar asta n-are legatura cu postul nostru.
Revenind la postul nostru, vin cu alt exemplu care totusi arata ca nu e vorba (numai) de animale. Unii soun ca nici ciocolata amaruie, deci fara lapte, fara unt, fara nimic, tot nu este de post, ca este o delicatesa, sau ceva in sensul asta.
Probabil ca nici cafeaua.
Dar pentru unii si painea este o mare delicatesa si placere. Si atunci?
|
Ideea e (subliniez inca o data ca e parerea mea) ca mancatul in post trebui sa fie o activitate de rutina, ca si spalatul pe dinti. Adica sa mananci ca sa traiesti, sa iti asiguri necesarul de nutrienti si calorii, dar .... sa nu cauti sa mananci "de pofta". Acuma, e adevarat ca mie imi plac legumele si fructele - dar nu e pacat ca le mananc, atata timp cat nu pacatuiesc cu gandul (de exemplu: mi-e pofta de un sote de morcovi si , desi nu e ora mesei si nu mi-e foame, mananc ca sa imi satisfac aceasta pofta). Pe de-alta parte, ce nutrienti gasesti in ciocolata, alcool tigari? Aceste produse (fie ca sunt sau nu vegetale) sunt nefolositoare organismului, prin urmare atunci cand le consumi, le consumi din motive pacatoase (care tin de egoism, de satisfacerea poftelor, de incapacitatea de a te infrana).
Apropo: ciocolata amaruie NU este de post. Ea contine lapte, dar in cantitati mai mici, deoarece contine mai multa cacao decat ciocolata obisnuita .
Referitor la laptele praf: Acesta este lapte de vaca deshidratat.