"Degeaba le-am avea pe toate: inteligenta, cultura, istetimea, supracultura, doctoratele, supradoctoratele (ca profesorul din Lectia lui E.Ionescu ), daca suntem rai, haini, mojici si vulgari, prosti si nerozi, doi bani nu facem, se duc pe apa sâmbetei si inteligenta, si eruditia, si supradoctoratele, si toate congresele internationale la care luam parte, si toate bursele pentru studii pe care le câstigam prin concursuri severe. Nimic nu poate înlocui si suplini nitica bunatate sufleteasca, nitica bunavointa, toleranta si întelegere (…). Bunatatea sufleteasca nu-i o virtute subtila si rafinata, e un atribut de baza al fiintei omenesti si, totodata, un atribut al culturii. (...) Stim ca de am vorbi toate limbile si dialectele pamântului, si de am fi capabili sa clasificam conform cu clasificarea zecimala toate volumele tiparite în toate limbile pamântului de la Gutenberg si pâna astazi, si de am fi toba de carte si de eruditie, si de am cunoaste întrebuintarea tuturor termenilor specifici, tuturor stiintelor si tehnicilor, tot nu ne putem numi oameni culti daca suntem niste pizmareti, niste badarani si niste rai la suflet. Ca ne-o place sau nu, cultura nu este numai acumulare de cunostinte, ci o subtirime a caracterului, si capacitatea de a considera bunatatea nu drept o simpla virtute desueta si sentimentala. Sa nu savârsim regretabila eroare de a lua drept scriitori pe simpli facatori de carti, si drept oameni de cultura, pe simpli memorizatori de informatii".
N. Steinhardt