View Single Post
  #2  
Vechi 29.09.2012, 15:37:56
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Recunosc ca nu ma prea pricep si habar nu am cu ce se mananca, dar am tot citit in literatura universala si nu vreau sa fiu complet inculta, ca ar fi existat in decursul timpului diverse "Ordine" in cadrul Bisericii Catolice din Europa Evului mediu si chiar a epocii moderne. Cum ar fi fost de exemplu iezuitii, franciscanii, etc. Ce aveau acestea in plus fata de restul Bisericii, ce le diferentia? Sau mai bine zis de ce vroiau ei sa se diferentieze?
Numeroase sunt ordinele, precum și alte forme de asociere din cadrul Bisericii. Despre câteva din acestea am scris, spre exemplu aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=13607&page=9 .
Unele ordine sunt foarte vechi, altele sunt mult mai noi ori chiar contemporane, spre exemplu Surorile Carității, ordin întemeiat de Sf Tereza de Calcutta. Sporadic, le vedem prin marile orașe pe aceste măicuțe cu capul acoperit de basma albă cu margine albastră. În afară de ordinele propriu-zise, mai există societăți sacerdotale (ale preoților), societăți de viață consacrată (ale călugărilor) și societăți ale laicilor, spre exemplu Mișcarea Focolarelor, Grupul de la Sant Egido, Opus Dei, Camino Neocatecumenal, Cavalerii de Malta și multe, multe altele mai puțin cunoscute, unele de interes diecezan, cu doar câteva zeci de membri. Asta, ca să nu mai vorbim de cele 26 de rituri (corespunzând la 26 de Biserici cu propriul drept canonic), care au propriile legi, propriul calendar, propria teologie și tradiție liturgică. Acestea apar din cauză că oamenii sunt diferiți și caută spiritualități diferite, au preferințe diferite, obiceiuri diferite, tradiții diferite, năzuințe diferite. Toți catolicii fervenți doresc să fie în slujba lui Isus, dar nu toți în același mod, nici toți nu-L laudă la fel. Să presupunem că un tânăr care dorește să se consacre în întregime lui Isus pe calea călugăriei are o pasiune și înclinație speciale pentru fizică. În asemenea caz, drumul lui propriu ar fi acela al iezuiților, care au înclinație deosebită spre științele exacte. Va fi trimis la cele mai înalte universități iezuite și va deveni un fizician de forță, alături de alți fizicieni, fie la un Institut de Cercetare iezuit, fie la unul "din lume". Dar va fi și va rămânea iezuit toată viața lui, gata ca, la chemarea superiorului său direct, să "lase neterminată chiar litera la care tocmai lucra" și să meargă acolo unde Societatea lui Isus consideră că e mai mare nevoie de el. Sau, să considerăm cazul unei fete care nu dorește să se căsătorească, dar nici nu vrea să se facă monahie. Ea ar vrea pur și simplu să rămână fără o familie propriu-zisă, nici măcar cu o familie mănăstirească unde să fie la ordinele unei superioare, dar să lucreze în lume ca profesoară, croitoreasă, etc. În acest caz, ei îi corespunde cel mai bine societatea Fecioarelor Consacrate. Acestea sunt laice care depun un singur vot: acela al castității, considerându-se căsătorite cu Isus. De aceea poartă și verighetă, dealtfel.

Citat:
Nu cumva erau putin excentrici, daca nu chiar eretici? (mai nou, am citit intr-o carte despre un ordin calugaresc din Spania vremurilor recente - 1960 - 1970 in care maicutele nu aveau voie sa vorbeasca, nici macar sa se priveasca, ba chiar le era permis sau chiar cerut sa se autoflageleze periodic).
Deci, măicuțele care nu vorbesc sunt eretice ? Eu mă gândeam la contrariu, că mai degrabă vorba multă duce la erezii de tot felul...

Printre numeroasele ordine din Biserică există și unele cu reguli foarte aspre, numite "de clauzură". Așa cum sunt Surorile Clarisse, considerate ramura feminină a franciscanilor. Ele nu vorbesc decât o dată pe săptămână, când au dezlegare. Nu au voie să iasă NICIODATĂ din spațiul mănăstirii lor. Acolo trăiesc, acolo mor, de aceea se numesc "de clauzură". Niciun bărbat nu poate intra în spațiul mănăstirii lor, în afară de duhovnic care are voie să intre printr-un culoar până la niște gratii, dincolo de care se află penitenta care se spovedește.

Citat:
Mi se pare ca in decursul timpului, unele ordine - iezuitii parca- chiar au fost interzisi de catre conducerea bisericii.
Da, timp de mai bine de 100 de ani iezuiții au fost interziși, mai întâi de unii cardinali, apoi Roma a dat un decret de dizolvare a lor. Dar nu din cauză că ar fi alunecat spre erezie, ci din alte motive care au legătură cu amestecul lor (pretins de șefi de state catolici sau real) cu politica. Nu a existat o acuzație de erezie în cazul iezuiților, ordin care a făcut mult pentru ortodoxia credinței, ci numai acuzații de excedere a statutului de călugări.

Citat:
Daca nu ma insel, insasi marea reforma a luat nastere tot in cadrul lumii catolice. Ce i-a facut pe credinciosii acestei biserici sa nu fie uniti, sa incerce sa se separe, sa iasa in evidenta cu ceva anume, in loc sa stea impreuna si sa asculte de biserica - mama?
E o istorie mai lungă și mai complicată, să o lăsăm pe altă dată.

Citat:
sau dezbinarea n-are drept cauza una religioasa ci doar ratiuni "politice"?
Cauzele dezbinărilor nu sunt nici religioase, nici politice. Cauza oricărei schisme este un duh schismatic. Restul sunt pretexte, acestea, într-adevăr, putând fi religioase ori politice.

Citat:
Din cate stiu eu, in biserica ortodoxa nu exista astfel de "ordine", de grupari "extremiste" as putea spune - cel putin nu cu caracter oficial - si nici nu stiu sa fii incercat cineva vreodata sa faca reforma.
Sunt o mulțime. Vă dau un singur exemplu: Oastea Domnului. Sunt cât se poate de oficiali, permiși prin decretul nr 1 din 1990 al "Sfântului Sinod al BOR".
Dar, comparativ, sunt considerabil mai puține. Și MULT mai prost văzute de "ortodocșii din Biserica mare". Nu e mai puțin adevărat că au uneori tendința de a deveni "bisericuțe", tendință care e umană, prezentă și la catolici, unde însă există alte mecanisme de aducere pe drumul cel bun.

Comparativ vorbind, în lumea ortodoxă diversitatea e mult mai săracă. Toți călugării mi se par la fel. Diversitatea este o mare bogăție a Bisericii Universale.

Citat:
Inca o intrebare : Biserica Catolica din SUA este aceeasi cu cea din Europa, sau este asa-zisa biserica "anglo-catolica", care e independenta de Vatican ?
Biserica Romano-Catolică din SUA este provincie a aceleiași Biserici Universale, ca și cea din Europa. Anglo-catolicii fac parte dintr-o Biserică schismatică, dar unii dintre ei, ramura tradiționalistă, s-au unit foarte recent cu Roma.

Citat:
Iar Biserica Angliei este tot cea infiintata de Richard VIII, adica pe aceeasi baza, aceeasi organizare ca biserica Catolica din restul Europei,dar independenta fata de papalitate? Se spune despre ei ca nu sunt cu adevarat o biserica "reformata" pentru ca nu au schimbat nimic (sau nu prea mult) fata de religia initiala.
Aproximativ da. Am citit de mult despre asta, dar parcă era Henric al VIII-lea, nu Richard al VIII-lea. Este o Biserică Acatolică. În interiorul ei, deosebim o "High Church", care a păstrat descendența apostolică, și o "Low Church", care a pierdut-o, nemaiputând fi considerată "Biserică" în accepțiunea catolică a termenului (numim aceste structuri "comunități ecleziale").

Citat:
Si ca o curiozitate: mai este vreo religie (in lumea civilizata) care permite oamenilor sa se autoflageleze, adica sa se autopedepseasca la modul fizic? Credeam ca omul trebuie sa aiba grija de trupul sau cu sfintenie, nicidecum sa-i faca vreun rau, si ca numai Dumnezeu are dreptul sa pedepseasca. Unii ar putea spune ca si cand postim ne batem joc de trupul nostru, dar se pare ca nu e asa, ci din contra, ii facem un bine - cu conditia sa nu exageram, desigur.
Cred că mai există. Spre exemplu, religia ortodoxă. Practica autoflagelării, precum și a nevoințelor de tot felul este întâlnită în lumea monastică ortodoxă. Un autoflagelator apare și în cunoscutul roman "Frații Karamazov", este vorba de călugărul Ferrapont. Acesta este un personaj negativ al romanului, ceea ce nu înseamnă că autoflagelarea e ceva neapărat negativ. Fericitul Ioan Paul al II-lea se autoflagela, acest secret fiind descoperit după moartea lui, când s-a umblat la dulapul papal și s-a găsit...biciușca.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote