Citat:
În prealabil postat de The_Fallen
Am pus ce mi-a dat cineva care a gasit pe un site, si mi s-a parut o perspectiva rezonabila.
|
Nu ați indicat sursa. Iar perspectiva nu este de loc rezonabilă, ci e o perspectivă lipsită de rațiune, așa cum ne-au obișnuit ateii.
Citat:
Chiar se cheltuiesc multi bani pe catedrala aceea extraordinara, cand oamenii nu au loc in spitale.
|
Creștinii sunt oameni ai datelor exacte. Ce înseamnă "mulți bani" ? Cât este bugetul alocat tuturor bisericilor în comparație cu bugetul alocat tuturor spitalelor ? Nimic nu este mai irațional decât iraționalitatea ateilor în lupta lor contra lui Dumnezeu și a oamenilor. Date exacte, științifice ? Pas. Manipularea maselor ? Cât cuprinde.
În ceea ce privește ideea că "oamenii nu mai au loc în spitale: minciună ordinară. În realitate, spitalele sunt MULT mai goale decât bisericile. Săptămânal, uneori chiar mai des, primesc telefoane de la colegi din spitale rugându-mă să le trimit cât mai mulți pacienți, fiindcă șomează și paturile sunt goale. Dimpotrivă, dacă nu ajung la biserică cu o jumătate de oră înainte de Sf Liturghie, risc să stau în picioare. Ca medic catolic vă spun: nu există o nevoie de mai multe spitale în România. Mai multe biserici, da: avem multă nevoie.
În ceea ce privește veniturile, medicii îi întrec considerabil pe preoți. Indiferent dacă vorbim de venituri "oficiale", adică de venitul lunar fiscalizabil, sau de veniturile neoficiale. Eu câștig mai mult nu numai decât preotul meu paroh, ci și decât episcopul meu. Acest lucru nu e din cauză că veniturile medicilor ar fi exagerat de mari, ci din cauză că veniturile clericilor sunt umilitor de mici. Din fericire pentru ei, Biserica le pune la dispoziție spații de locuit, iar acolo unde există posibilitatea, mașini pentru deplasări și bucătărie caldă (=refectoriu), fiindcă altfel nu ar avea nici cu ce se deplasa, nici unde locui și, de multe ori, nici ce mânca. Spre exemplu, preotul meu paroh câștigă 900 de lei pe lună (o parte de la stat, o parte din bugetul Curiei Parohiale. Noi, curatorii, i-am oferit 1100 de lei, dar ne-a spus că e mult pentru el (e văduv) și se poate încadra în 900 de lei pe lună. Cum face asta ? Simplu: l-am văzut cu cămăși chinezești din vremea lui Ceaușescu, din acelea cu floricică brodată pe burtă. Hotărât lucru: nici măcar un medic stagiar nu ar purta așa ceva.
În ceea ce privește emigrările: medicii sunt liberi, de aceea și pleacă spre zone mai primitoare. Dar preoții depun un jurământ și (în special preoții celibi romano-catolici) merg acolo unde Biserica îi trimite. Și poate să-i trimită în Kenya, unde trei preoți români au format o misiune. Mulți sunt trimiși în vestul Europei, unde există deficit de preoți. Preotul este un trimis al episcopului și este mereu la dispoziția lui, tot așa cum ofițerul este mereu la dispoziția șefului unui corp al Armatei. A spune "medicii emigrează și își deschid cabinete în vest, pe când preoții nu emigrează și nu își deschid biserici în vest" are ceva aberant, care arată că cel care emite cu ușurătate asemenea idei se face că nu a priceput deosebirea dintre a fi ofițer în Armata lui Cristos și a avea o profesie liberală. Ca să înțelegeți, e exact ca și când ai spune că ofițerii români nu emigrează și nu își deschid unități militare în vest.