Cu privire la unirea dintre bărbat și femeie mi se pare că ea poate fi ratată în două moduri: primul este desfrânarea, respectiv căutarea doar a plăcerii și refuzând rodul firesc al ei, care sunt copiii, și transformarea celuilalt într-un obiect, cu care comunic doar epidermic, la nivelul senzațiilor; al doilea e prin respingerea plăcerii sau acceptarea ei ca pe ceva înjositor, însă necesar pentru procreere, unindu-ne cu celălalt doar pentru rod, și reducându-l din nou pe celălalt la trupul său, necesar de astă dată pentru un scop bun.
În primul caz e vorba de o pervertire, în cel de-al doilea de o ratare a condiției umane prin reducerea ei la animalitate.
Cred că păcat este și unul și celălalt, dacă sunt abordate așa, respectiv uitând că celălalt e un suflet unit cu trupul său și că taina în care intru cu el cuprinde atât sufletul cât și trupul în unirea cu Hristos. Poate fi o legătură care ne închipuim noi că e legiuită, însă dacă nu e dragoste este păcat, căci Dumnezeu lipsește acolo unde nu e iubire. Iar omul care nu iubește e un om bolnav.
E o stare schizoidă, nevindecată, în care sunt separat în mine însumi, sfâșiat fiind între două chemări - una animalică și cealaltă duhovnicească; vindecarea înseamnă tocmai îndumnezeirea integrală, inclusiv a animalității (și probabil de aceea sintagma „omul - animal îndumnezeit”), stăpânirea și transfigurarea ei în Biserică.
Cred că soții își pot trăi frumos relația dacă ascultă de Biserică, nedisprețuind trupul, dar nici supunându-i-se, ci asumându-l și supunându-l sufletului și duhului, căci aceasta îi este poziția firească, neferindu-se de nașterea de prunci dar nici iubindu-se doar cu acest scop, transfigurându-și treptat iubirea către una tot mai duhovnicească și mai netrupească, ținând posturile toate și rugându-se, trăind în relații bune, armonioase cu toți și toate, într-o relație bună cu trupul, sufletul și duhul său, cu trupul, sufletul și duhul soțului.
De altfel, consider că Ortodoxia asta a făcut mereu, asumând și transfigurând materia, nerespingând nimic în afară de păcat, trăind în pace dumnezeiască cu toate. Ea nu disprețuiește unirea bărbat-femeie, mai mult, o sfințește, scoțând-o din starea ei căzută și punând-o la înălțimea care i se cuvine.
Last edited by N.Priceputu; 25.09.2012 at 19:56:14.
|