Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
Fals! Freud fuma pipa.
|
Imi amintsc de o ironie a fratelui Zaharia catre cineva care se intreba daca e pacat sa ne tatuam; iar fratele Zaharia foarte politicos, parafraza din insasi Cuvantul Mantuitorului: (citez din memorie) "Tatuati-va trupurile precum Eu insumi, tatuat sunt!"
Este adevarat: a fuma pipa e cu totul altceva decat a fuma trabuc sau chiar tigari ordinare... Nu stiu cum se face ca incet-incet ne incalcim si mai rau in hatisul gandurilor neortodoxe si ajungem dupa un timp sa ne intrebam, ce-a fost in capul nostru...
Trist este faptul ca nu Freud este subiectul acestui topic si repet: geniu sau nu, fiecare clic dat astazi pe net in talmacirea unor vise, ii provoaca multa suferinta in "Sala vesniciei" si ma indoiesc ca din toti cei care i-au apreciat munca si geniul, au aprins vreodata o lumanare pentru sufletul lui. Oare cui "ne inchinam"? Si-asa, televizorul ne rapeste tot ce-i mai de pret din ceea ce i-am putea oferi lui Dumnezeu... Freud a fost si el tot un om. Daca a reusit sau nu pana la sfarsitul vietii sa se mantuiasca, numai Dumnezeu stie. (Balanta de dupa moarte, din pacate, continua sa-l traga in jos. Una e sa lasi in urma ta o fantana sau un pom si alta e sa tulburi mintile oamenilor inca mult dupa moartea ta, prin lucrarile tale ajunse la rang de stiinta.) Dar noi? Cum ne salvam? Ne ajuta Freud, sau dimpotriva? Merita sa aducem cuvinte grele unui frate care cauta sa se indrepte, la randul lui? Acesta a fost unul dintre motivele pentru care eu am intervenit, pe langa acela de a va ruga sa priviti cu alti ochi acest subiect si sa intelelegeti ca fiecare mesaj in plus pe aceasta tema, ne umple de osanda.