Citat:
În prealabil postat de lore86
Scopul casatoriei nu e doar nasterea de prunci. Acestea e darul minunat care decurge din relatia conjugala. Sotii se pot bucura de relatia conjugala, atata vreme cat nu opresc nasterea de prunci prin nici o metoda(fie naturala, fie nu) fara sa fie pacat.
Cum nu e pacat sa te bucuri de gustul aromat al unui mar, atata vreme cat scopul tau nu e doar cautarea gustului bun.
|
Asta e și părerea mea. Cu adevărat, căsătoria înseamnă unirea mai deplină și mai profundă a celor doi soți, cu sufletul și cu trupul, ea având sens și atunci când nu se pot naște copii (din motive ce nu țin de voința soților).
Iată un scurt fragment din dialogul dintre Sorin Dumitrescu și Părintele Stăniloae:
„Pr.D.S. - [...] Hristos, prin binecuvântările Bisericii, vine între oameni. Nu numai în om, ci și
între oameni. Și este un har special care intervine în legătura dintre bărbat și femeie.
S.D. - Atunci, din tot ceea ce ați spus, reiese că scopul căsătoriei, al familiei este dobândirea acestei puteri, a harului de la Duhul Sfânt, și nu procreerea?
Pr.D.S. - Bineînțeles.
S.D. - Deci, o familie care n-are copii și n-a putut să aibă...
Pr.D.S. - Asta-i altceva. Dar dacă putea să aibă și n-au avut, atunci căsătoria lor nu a fost la înălțimea tainei, a binecuvântării. Și prin copii te unești. Să te unești în veci cu acești copii, ce mare bucurie!” (din
7 dimineți cu Părintele Stăniloae - joi/2 aprile/92)
P.S.Prefer să iau aminte mai degrabă la ce spun părinții care au cunoscut căsătoria, mai degrabă decât la ce spun călugării, care poate privesc mai mult din afară. Soții care sunt creștini trebuie să învețe să se iubească integral, suflet și trup, făcând și copii, folosind și abstinența atunci când se cuvine.
Desfrânarea între soți consider că apare atunci când cei doi nu se mai unesc suflet și trup, ci numai trupește, cu alte cuvinte, atunci când nu se iubesc. Atunci lipsește Dumnezeu din relația lor.