Citat:
În prealabil postat de catalin2
La cartea lui Kalomiros exista deja rezumatul si recenzia critica. In schimb acesta are o lucrare valoroasa, pentru care este de fapt cunoscut (a devenit cunoscut si pentru evolutionismul teist din cauza unora care au preluat entuziasmati aceasta gogoasa), scrisa in 1964, cand mai era ortodox, numita "Impotriva falsei uniri bisericesti": http://www.ortodoxia.md/phocadownloa...isericesti.pdf
Iata recenzia la cartea despre evolutionismul teist: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/ind...-este-o-erezie
"Insa, impotriva tuturor acestor sustineri "teologice", vom arata in continuare ca evolutionismul test este o erezie, intrucat contrazice flagrant revelatia Facerii lumii, relatata in Sfanta Scriptura, precum si invatatura Sfintilor Parinti despre aceasta."
Kalomiros spune: "„Nu trece oare embrionul nostru prin toate nivelele evoluției pe care le-au urcat animalele? Nu are embrionul uman branhiile ce au produs sistemul nostru respirator atunci când noi (adică strămoșii noștri biologici) eram încă pești ce înotau în mare? ”
Intre timp s-a aratat de oamenii de stiinta ca plansele lui Haeckel sunt total false.
"„la porunca lui Dumnezeu, peștii au început să iasă din mare pe uscat, târându-se, mergând pe aripioarele lor și cu cozile lor, acum în afara apelor și apoi din nou în ele, devenind reptile amfibii, luând diferite forme și diferite dimensiuni. [...] Unele din aceste reptile și-au dezvoltat la porunca lui Dumnezeu în genele și cromozomii lor, abilitatea manifestată în capacități zburătoare, devenind primele păsări.”
|
In gluma mea cu lirele, subliniam evident dificultatea cititorului de a parcurge un volum atat de mare de text. Care e condensat, bogat si care solicita din plin puterile noastre destul de limitate (mai ales resursele noastre de timp, drastic limitate in lumea de azi).
Insa nu intamplator adaugam eu sarcina alcatuirii unui rezumat! Tu zici ca a rezumat cineva deja cartea cutare. Ei si? Cu ce ma ajuta pe mine daca nu fac eu insumi activitatea de studiu? Recomanzi starpirea personalitatii omului in contact cu un text? Recomanzi ingurgitarea la nesfarsit a judecatii altora? NOI CAND NE APUCAM DE REFLECTIE SI CANON? Oricate carti deja prelucrate de mintile luminate vom citi, noi ramanem in intuneric DACA NU RUMEGAM NOI INSINE, FIE MACAR SI DOUA PAGINI cat cerusem eu acolo in gluma mea.
Tu recomanzi dilatarea fara limite a unui copil tembel, supraghiftuit cu invataturile altora. Adica micul sau marele monstru supus paternalismului, un copil supraadaptat. Nu stii ce vorbesti, Cataline... Nu intelegi umanul, invatarea, dezvoltarea, iarta-ma ca-ti spun sec. Poate mai cazi si tu pe ganduri, ca nu-i deloc frumos sa ne avantam mereu cu o certitudine nefiltrata de indoieli si multa cercetare...
Eu pledez pentru dezvoltarea capacitatii copilului de a gandi, simti si resimti, inclusiv cu ajutorul (DESIGUR! INDISCUTABIL ACEASTA) celor deja imbunatatiti. Care ii sunt sprijin, dar NU TRAIESC IN LOCUL LUI! Repere, far luminator, ghid, partener de dialog. Nimic altceva!
Tu excluzi efortul
si sarbatoarea participarii personale, fara de care nu exista devenire intru cunoastere, intru sfintire. Eu recomand participarea cu toata fiinta, intrarea in aventura personala a devenirii (ceea ce nu exclude consultarea si urmarea invataturii dascalilor nostri).
Hristificarea nu e proces de memorare mecanica insotita de urlete dictatoriale! Nu e starpirea sevei unei mladite, ci hranirea ei asa cum ne povatuiesc Parintii Bisericii: in duh de dragoste si libertate a experientei personale.
Tu vrei o gogoasa goala cu mii de poleieli stralucitoare. Cavaleri cu armura sub care nu mai e nimic sau, ma rog, exista doar nimicul. NImic al lor, nimic impletit cu personalitatea lor. Omiti ca Duhul (doar) a insuflat Scriptura si ca face acelasi lucru asupra oricarei deveniri umane. Tu crezi ca a dictat-o! ...O, nici vorba!
Duhul nu e cisma kgbista. Ci spargator al oricarei forme de robie si eliberator prin har intru dragoste sfanta.
Eu caut un om intreg, fie si micut cat un ghioc, fara armuri stralucitoare si fara vuietul golului inlauntrul sau. Un om plin de continut, daca se poate dumnezeiesc, cat un graunte de mustar... Iar asta se face doar prin asumarea riscului implicarii personale. Studiu in lumina nevointei personale. Interpretari si concluzii personale, sub Luminatorii Bisericii, evident, dar nu repetind ca papagalul ce au spus ei, la nesfarsit... Dumnezeu nu neaga personalitatea crestinului, ci o hraneste ca sa se dezvolte in felul ei unic, original, pastrind UNITATEA CREDINTEI SI INVATATURII SOBORNICESTI fara insa a altera DIVERSITATEA STILULUI SI ORIGINALITATEA VIETUIRII. (Vezi ca exemplu cele 4 Evanghelii.)
Deci trimite-mi doar doua pagini in rezumat din orice carte recomandata de Eugen, pagini scrise EXCLUSIV din fiinta ta, fara nici un citat, fara nici un imprumut extern. Abia atunci voi simti ca mi-a scris o persoana, iar nu un fotocopiator sau robot ultraperformant.
BISERICA LUI HRISTOS NU NASTE ROBOTI DE SERIE CI PERSOANE ORIGINALE, INDUMNEZEITE.