Subiect: Gresesc sau nu ?
View Single Post
Vechi 13.09.2012, 11:41:57
Laura19
Guest

Implicit

Are 19 ani spre 20, a terminat liceul, nu prea mai e un copil imatur. E tanara adulta, femeie in toata firea, are discernamant. Da, nu are mintea unei femei de 40 de ani, dar nici a unei fetiscane de 14 ani. Desi, am vazut copilasi ducand o suferinta si o cruce f.grea, pe care oamenii maturi abia o pot cara in spinare.

Acum ce sa faca, sa nu mai mearga la Biserica, sa nu mai posteasca, sa nu asculte in propria camera o cantare bizantina? Sa nu ne oprim in a ne practica noi ortodoxia doar ptr. ca ceilalti ne jignesc si ne rastigensc. Ar fi frumos sa incerce sa isi aduca tatal pe linia Bisericii Ortodoxe, sa se roage ptr. el si prin exemplul ei acesta sa fie atras de Biserica.

Ascultarea nu este o exploatare. Asculti de duhovnic, de sot, de parinti atat timp cat acestia sunt intr-un Domnul Iisus Hristos. Asa, daca Sfanta Parascheva si-ar fi ascultat parintii, astazi probabil ca nu mai era Sfanta mult iubita de romani. La fel si Sfanta Filofteea. Si exemple mai sunt. Acum nu zic sa se certe cu el, dar sa gaseasca o cale de mijloc, astfel incat sa isi poata practica ortodoxia, dar sa existe si o anumita intelegere din partea tatal ei.

Oricum, este usor sa dam sfaturi peste sfaturi, mai ales daca nu am trecut prin aceasta incercare, caci nu e usor sa fi tanar si sa fi prigonit ptr. ca iti practici credinta ortodoxa de mama sau de tata. E greu de dus acesta mucenicie, iar in acest caz cel mai bine este sa asculte de duhovnic. Unii duhovnici le dau dezlegare in post de ex., la astfel de tineri, dar le cere sa se roage mai mult. Alti duhovnici, cer sa tina post orice ar fi si chiar daca vor exista certuri si tulburari, Domnul Hristos cu siguranta il intareste pe tanar sa faca ascultare de duhovnicul sau. Este o chestiune delicata, cere rabdare si mult tact. Sfatul, canonul duhovnicului este cel mai indicat in acesta situatie. Mie duhovnicul mi-a spus sa tin post cat pot si sa practic atat cat pot, desi stie situatia mea din familie. Si a zis ca ma sustine.

Biserica Ortodoxa, mai exact anumiti mari duhovnici ortodocsi, unii in viata, altii trecuti la cele vesnice, sfatuiesc credinciosii sa nu citeasca anumite carti sau sa asuclte anumite tipuri de muzica. Cartile gen Harry Potter, Twilight, unii duhovnici mai stricti dau canon daca citesti din Eliade; muzica rock, pop(Lady Gaga, Rihana etc.) nu prea sunt vazute bine de Biserica. Daca te uiti pe indreptarul ortodox de spovedania ai sa gasesti mai multe pacate care aparent sunt nimicuri.

@Raluca. Nu Andreea are probleme cu mama si cu venitul la 11 acasa de la Biserica, ci era exemplu din viata mea. Ea are probleme cu tatal, nu cu mama. Ca sa intelegi mai exact treaba cu venitul la ora 11. In jur de o ora jumatate imi ia numai drumul spre si dinspre Biserica. Chestiunea este ca inainte, cand duceam o viata de adolescenta tipica zilelor noastre, veneam tot asa la 11-12 noaptea-in vacante- si nu era problema. Brusc problema a aparut numai cand am vrut sa merg la Biserica, desi cu cateva saptamani inainte venisem de afara tot pe la ora 10-11, dar atunci iesisem cu un coleg de clasa. Nu pot explica aceste chestiuni f.bine, ptr. ca tine de o istorie mai lunga. Am observat ca la inceput, cand am mers ptr. primele dati la Bise, era asa din senin o problema ca ies din casa si ca 'pierd timpul', dupa ce nu am mai mers o perioada la Bise, nu a mai zis nimeni nimic. E mai complicata treaba.
Reply With Quote