Sfantul Luca al Crimeei - Puterea inimii (Duh Suflet Trup)
Link directe pentru fisier in format HTML:
http://ia700801.us.archive.org/18/it...reaInimii.html
Link directe pentru fisier in format PDF:
http://ia600805.us.archive.org/21/it...ereaInimii.pdf
" [...]Permanenta încordare a voinței pe parcursul vieții, orientată spre atingerea planurilor și a scopurilor principale. O iubire liniștită și nepătimașă. O bucurie estetică adâncă, liniștită. Patimi înverșunate, mânie, frică. Credincioșie față de Dumnezeu, Care călăuzește întreaga viață. Acestea sunt acțiuni ale conștiinței și sunt determinate de către: 1) percepțiile organelor de simț, 2) senzațiile organice ale corpului nostru, 3) percepțiile ființei noastre transcendentale, 4) percepții din lumea duhovnicească superioară, 5) acțiunile duhului nostru.
Actele conștiinței noastre nu sunt izolate. Gândul este însoțit mereu de trăire [simțire]; trăirea și voința - de către gând; iar trăirea - de acțiuni volitive, actele voinței fiind întotdeauna legate de trăire și de gânduri, complexul acestor acte desfășurate concomitent determinând starea conștiinței. Aceste stări ale conștiinței se schimbă în permanență, căci actele conștiinței sunt în continuă mișcare.
Prin bogăția, diversitatea și profunzimea actelor și a stărilor conștiinței se conturează volumul conștiinței care, de asemenea, se modifică în permanență, de obicei în sensul sporirii sale. La actele și la stările conștiinței participă permanent duhul nostru, determinându-le și orientându-le. La rândul său, duhul sporește și se modifică în funcție de activitatea conștiinței noastre, de actele și de stările ei în parte.
Aceasta este înțelegerea noastră despre plinătatea activității psihice a omului. Însă
nu doar omul are suflet, ci și animalele. „Sufletul animalului este în sângele lui” și animalul, ca și omul, este alcătuit din duh, suflet și trup.
Ce este sufletul? În reprezentarea cea mai simplă, la animale este un complex de percepții organice și senzoriale, gânduri și trăiri, urme de amintiri sau doar un complex de senzații organice (la animalele inferior organizate), consolidate de conștiința de sine (de către minte la animalele superior organizate). Duhul primitiv al animalelor constituie doar suflarea vieții (la cele inferioare). Pe măsura avansării pe scara complexității, sporește și duhovnicescul (partea duhovnicească) lor și la suflarea vieții se adaugă mugurii minții, voinței și simțirii.
La om, sufletul este mult mai înalt în esența lui, căci duhul care participă la lucrarea sa este de necomparat cu duhul animalelor. El se poate învrednici de darurile cele mai înalte ale Duhului Sfânt, pe care Sfântul Prooroc Isaia (11, 2-3) le numește duhul temerii de Dumnezeu, duhul cunoștinței, duhul sfatului și al tăriei, duhul luminării, duhul înțelegerii, duhul înțelepciunii, Duhul Domnului sau darul bunei-credințe și al desăvârșitei luminări.
Duhul și sufletul omului sunt unite în chip nedespărțit, în timpul vieții, într-o singură alcătuire; însă la oameni pot fi văzute felurite măsuri [trepte] de înduhovnicire. Sunt oameni „duhovnicești”, după cuvântul Apostolului Pavel (1 Corinteni 2, 13-15). Așa cum am citat pe Sfântului Antonie cel Mare mai sus, sunt oameni-dobitoace, oameni-iarbă și oameni-îngeri. Cei dintâi nu se deosebesc prea mult de dobitoace, căci înduhovnicirea lor este extrem de scăzută, iar cei din urmă se aseamănă duhurilor celor fără de trup, care nu au nici suflet, nici trup.
Așadar, sufletul poate fi definit ca o totalitate de percepții organice și senzitive, urme de amintiri, gânduri, trăiri și acte volitive, dar fără participarea obligatorie în acest complex a manifestărilor superioare ale duhului, care nu sunt proprii animalelor și unor oameni [în sensul că manifestările superioare ale duhului nu sunt caracteristice, nu sunt specifice unor oameni tocmai din propria lor voință, lucrare și închidere în cugetul trupesc și stricăcios, căci altfel fiecare om are potențial deplin pentru a atinge desăvârșirea]. Despre aceștia vorbește Apostolul Iuda, spunând că sunt „oameni firești, care nu au Duhul” (Iuda 1, 19). [„Domnul Dumnezeu a zis: «Nu va rămâne Duhul Meu pururea în oamenii aceștia, pentru că sunt numai trup»” (Facerea 6, 3)]
În timpul vieții, în conștiința de sine, viața duhului se întrepătrunde strâns cu acele acte psihice care sunt comune oamenilor și animalelor, adică cu senzațiile organice și percepțiile senzitive; acestea din urmă, la rândul lor, sunt indisolubil legate de viața trupului - în special a creierului - și dispar odată cu moartea trupului. De aceea, sufletul primitiv al animalelor este muritor, cum muritoare sunt și acele elemente ale conștiinței omului care izvorăsc din trupul mort (percepțiile organice și senzoriale).
Sunt nemuritoare acele elemente ale conștiinței care sunt legate de viața duhului. Nemuritor este duhul, care, după cum vom arăta în continuare, poate exista fără legătura cu sufletul și cu trupul. Materialiștii neagă nemurirea sufletului tocmai pentru că nu vor nicidecum să cunoască ceva despre duh. Iar despre nemurirea conștiinței, înțeleasă strict fiziologic, noi nici nu vorbim."
LUCA AL CRIMEEI, Sfântul, Puterea inimii, trad. Savga Evdochia, Bucuresti: Sophia, 2010., pag 80-84.
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.