Subiect: Pilda economului
View Single Post
  #8  
Vechi 16.10.2007, 20:51:00
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.060
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Gaspar
Doresc o explicare a pildei economului si in special cum il priveste Hristos pe econom
Parabola despre iconomul necredincios. Ev. Luca 16,1-9.
1. Si zicea si catre ucenicii Sai: Era un om bogat care avea un iconom si acesta a fost parat lui ca-i risipeste avutiile.
2. Si chemandu-l, i-a zis: Ce este aceasta ce aud despre tine? Da-mi socoteala de iconomia ta, caci nu mai poti sa fii iconom.
3. Iar iconomul a zis in sine: Ce voi face ca stapanul meu ia iconomia de la mine? Sa sap, nu pot; sa cersesc, mi-e rusine.
4. Stiu ce voi face, ca sa ma primeasca in casele lor, cand voi fi scos din iconomie.
5. Si chemand la sine, unul cate unul, pe datornicii stapanului sau, a zis celui dintai: Cat esti dator stapanului meu?
6. Iar el a zis: O suta de masuri de untdelemn. Iconomul i-a zis: Ia-ti zapisul si, sezand, scrie degraba cincizeci.
7. Dupa aceea a zis altuia: Dar tu, cat esti dator? El i-a spus: O suta de masuri de grau. Zis-a iconomul: Ia-ti zapisul si scrie optzeci.
8. Si a laudat stapanul pe iconomul cel nedrept, caci a lucrat intelepteste. Caci fiii veacului acestuia sunt mai intelepti in neamul lor decat fiii luminii.
9. Si Eu zic voua: Faceti-va prieteni cu bogatia nedreapta, ca atunci, cand veti parasi viata, sa va primeasca ei in corturile cele vesnice.

Eu cred ca aceasta este pilda.
De la inceput trebuie subliniat ca iconomul nu este stapanul averii, pe care o administreaza doar in mod temporar. Situatia este asemanatoare cu aceea a celorlalti muritori: tuturor le-au fost incredintate averi ce nu le apartin si de care trebuie sa se foloseasca cu intelepciune, in vederea mantuirii. Fara indoiala ca termenul de
"avutii" trebuie luat aici intr-un sens foarte larg. Nu poate fi vorba numai de bunuri materiale, ci si de toate imprejurarile din viata omului, situatii sau evenimente, care ii ofera posibilitatea, daca lucreaza cu chibzuinta, sa-si adune prin ele bogatii in ceruri. Activitatea aparent cea mai legata de pamant si mai straina de cele sfinte se poate preface in cale catre Dumnezeu.
Care este pacatul iconomului? Mantuitorul spune ca el risipeste avutiile celui bogat. este deci vorba de o intrebuintare nepotrivita a darurilor primite, acelasi pacat de care se facuse vinovat si fiul risipitor. se constata mereu ca cel ce risipeste, adica face uz in mod gresit atat de insusirile proprii, cat si de bunurile incredintate, este chemat sa dea socoteala.
In final, se foloseste cu intelepciune de bogatiile ce nu ii apartin, dar de care mai dispune inca. Actul lui este laudat de stapan, desi el avea drept urmare pagubirea acestuia. Dumnezeu nu tine seama de numeroasele greseli, daca telul urmarit este dobandirea mantuirii.

Reply With Quote