Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
De ce Domnul le-a spus apostolilor ca ii trimite sa culeaga de unde nu au semanat?
|
Draga Adriana, este tare simpatica. De ce nu adersezi aceasta intrebare Sfintilor Parinti. Ei te vor lamuri cu singurata intru harul Duhului Sfant (daca ai inima smerita, pocaita iubitoare de Adevar.)
Imi adersezi aceasta intrebare ca sa cunosti, sa intelegi... sau ca sa iscodesti? Daca este vorba de prima varianta atunci iti multumesc pentru apreciere si consideratie si te indrum catre izvorul nesecat de la care ma adap si eu: Sfanta Biserica, Sfintele Taine, Sfintii Parinti.
Daca insa este vorba de a doua varianta (iscodire)... ma retrag, caci sunt "praf si cenusa" fara Hristos.
O sa incerc un raspuns lapidar la intrebarea adresata, din cate am inteles si trait pana in prezent.
Hristos Iisus este implinirea legii si a proorociilor. Sfantul Moise spre exemplu (precum si toata legea veche si toti prooroci din Vechiul Testament) a "semanat" in popor urmatoarea certitudine: "Prooroc mai mare ca mine (Moise) va ridica Dumnezeu in poporul israel, de ACESTA sa ascultati caci EL este MESIA" (citat aprox). Astfel, mai ales la inceputurile ei, Biserica (Apostoli, Episcopi, Preoti, Diaconi precum si credinciosi) lui Hristos a "cules" (pentru Hristos Iisus si Sfanta Sa Biserica) din poporul israel roadele semanate de preotia si proorocii Vechiului Testament.
Biserica lui Hristos Iisus seamna si ea, insa diferit de legea veche (si preotia, data prin Moise) care s-a implinit intru Hristos Iisus. Ce seamna Biserica: pai seamna Sfintele Taine in persoanele umane pentru a fi hristificate... pentru ca fiecare om sa poate spune (ata cat doreste potrivit vointei libere): "Nu mai traiesc eu ci Hristos traieste in mine" (Galateni 5)
Draga Adriana, cat timp de hranesti cu un surogat de hrana duhovincesca nu o sa ai cognitia adecvata a adevaratei hrane duhovnicesti (Sfintii Parinti). Daca manacam un surogat de miere contrafacuta... gustul este pacalit chiar vatamant si fie nu mai dorim fie chiar nu mai putem simti dulceata mierii naturale (adevarate). Chiar putem fi relativ usor inselati de "viclenii experti mincinosi" in produse apicole contrafacute... De aceea avem nevoie de discernamant duhovnicesc (diakrisis) si expertii duhovnicesti (Sfintii Parinti) care stiu sa deosebeasca adevarul de minciuna, viclenie... precum expertii in apicultura stiu sa dosebeasca merea adevarata de cea contrafacuta.
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
P.S. Te rog nu te supara pe tonul meu mai aprig. Repet nu am nimic cu persoana ta ci cu atitudinea inadecvata fata de ortdoxie, ortopraxie, teognosie... Sfintii Parinti.