Subiect: Inima
View Single Post
Vechi 02.09.2012, 00:09:50
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Oare in toate aceste versete e vorba de inima, de minte sau de suflet? Am citit marturia une femei care a beneficiat de un transplant de inima. Femeia era balerina, ii placea muzica clasica, mancarea mai sofisticata. Donatorul, mort intr-un accident de circulatie, era un adolescent caruia ii placeau hamburgherii, muzica hip-hop (parca asa se chema acea muzica gen "dupa blocuri"). Femeia povestea ca atunci cand s-a trezit dupa operatie a fost intrebata ce si-ar dori si a raspuns ca si-ar dori un hamburgher cu cartofi prajiti cu toate ca nu manca asa ceva si ar fi fost ultimul lucru pe care s-ar fi gandit rudele sau prietenii sa-l aduca la spital. Hamburgherii cu cartofii prajiti erau mancarea preferata a acelui adolescent. Eu m-am mirat citind asta pentru ca imi imaginam ca inima e doar un organ fizic care nu ne influenteaza in ceea ce suntem, facem sau gandim. S-ar parea ca nu e asa.
Buna intrebare... Ma tem ca o vreme s-ar putea sa ne zapacim un pic, mai ales ca vin informatii noi si multiple (de pilda exegeza pe care o incepe Adriana, cu informatii nefamiliare, cel putin pentru mine, insa binevenite). Dar pentru un progres real in cunoastere (fie si de acest tip, al studiului si dezbaterilor) se pare ca e nevoie de asumarea unei etape provizorii de "tulburare a apelor". Cu ajutorul lui Dumnezeu vom afla si limpezire noua, mai tarziu... Ca vinul nou se pune in butoaie noi... Altfel baltim in scheme si (ne)intelesuri vechi. (nu, nu voiesc vreo inovare ci dimpotriva, o improspatare a interesului si a instrumentarului de intelegere a vechilor teme, fara a parasi, in ceea ce ma priveste, invatatura Bisericii)

O ipoteza prematura deocamdata este ca, intre anumite limite si repere, termenii de inima, minte si suflet sunt intersanjabili, practic sinonimi. Vom vedea, sper, cu vremea, cu harul Domnului!
Reply With Quote