Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
Tot fie calugari din aia fanatici, care practica sola scriptura fara macar sa stie saracii, ... care cred ca principiul luptei anti-seculare este inchinarea la propria prostie.
|
Din nefericire (inca mai) sunt cateva voci ortodoxe atat clericale cat si laice care (inca) mai sustin elucubratiile stiintifice de genul:
http://www.hexaimeron.ro/
Creationismul in viziunea ad litteram "intelligent design" faurit "in laboratoarele" crestinimului protestant si neoprotestant este departe invatatura si metodologia Sfintilor Parinti. Antropologia acestui model creationist interpretat ad litteram este incompatibila cu cea filocalica intrucat accentul nu se pune pe cognitia umana intelectuala care este unica pe Terra, ci accentul se pune in mod eronat pe fiziologie (trup).
In opozitie, antropologia filocalica este hristocentrica (ca scop si cauza), afirmand inechivoc ca in persoana umana (trup si suflet duhovnicesc nemuritor prin har) intelectul (ca parte a sufletului uman ar carui "organ" este creierul unit cu inima - "organul" sentimentelor, emotiilor) este cel care ofera posibilitatea persoanei umane de a avea o viata duhovniceasca, de a fi salas al Sfantului Duhul... si astfel intreaga persoana umana (truo si suflet) este hristificata, sfintita, idumnezeita in har. Conform filocaliei, intelecul uman are doua mari ramuri: ratiuea si contemplatia. Nu intram in amanunte...
Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
Citeste Patristica propriei Biserici! Sfinti adevarati, nu prooroci inchipuiti, au avertizat exact impotriva acestui soi de delir gnoseocid si scientofob, al narcomaniei religioase.
|
Recent am fost in pelerinaj la Sfantul Munte si am ramas placut impresionat sa observ nivelul ridicat de cunostere al paradigmei stiintifice actuale al unor monahi care vietuiesc la Sf. Man Vatipedu. Discutiile au fost simple si lapidare, insa respingerea creationismului in interpretarea ad litteram (de genul "intelligent design") este inechivoca.
Dupa cum am precizat in numeroase ocazii, consider de referinta pentru teologia ortodoxa contemporana, modelul si metodologia Sfanului Luca al Crimeei. In acest sens reamintesc recomandarea unor lucrari adecvate:
LUCA AL CRIMEEI, Sfântul, Puterea inimii, trad. Savga Evdochia, Bucuresti: Sophia, 2010.
LUCA AL CRIMEEI, Sfântul, Am iubit patimirea, trad. Adrian si Xenia Tanasescu-Vlas, Bucuresti: Sophia, 2012.
MATSOUKAS Nikolaos, Teologia Dogmatica si simbolica vol.II, Expunerea credinței Ortodoxe, trad. Nicușor Deciu. București: Bizantină, 2006.
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.