Iustine eu cunosc un mare fariseu,aproape perfect,si-a gasit fiecare trasatura in cele spuse de Hristos.Este cel care iti vorbeste acum dar pentru a nu ne rezuma la un exemplu izolat eu iti dau trei coordonate,fara a ne rezuma doar la ele,pe care le poti cerceta si tu.
Prima pictura: ,,Iar după ce a intrat în templu, s-au apropiat de El, pe când învăța, arhiereii și bătrânii poporului, și au zis: Cu ce putere faci acestea? Și cine Ți-a dat puterea aceasta? Răspunzând, Iisus le-a zis: Vă voi întreba și Eu pe voi un cuvânt, pe care, de Mi-l veți spune, și Eu vă voi spune vouă cu ce putere fac acestea: Botezul lui Ioan de unde a fost? Din cer sau de la oameni? Iar ei cugetau întru sine, zicând: De vom zice: Din cer, ne va spune: De ce, dar, n-ați crezut lui? Iar de vom zice: De la oameni, ne temem de popor, fiindcă toți îl socotesc pe Ioan de prooroc. Și răspunzând ei lui Iisus, au zis: Nu știm. Zis-a lor și El: Nici Eu nu vă spun cu ce putere fac acestea“. (Matei 21, 23-27)"
,,Fariseii din vremea Domnului nostru Iisus Hristos se întrebau de unde are Mântuitorul puterea de a face minuni și de unde are atâta înțelepciune. Fariseii din vremea noastră se întreabă cam tot același lucru. Se poticnesc și ei când vine vorba de Domnul Hristos. L-ar nega, însă în cele din urmă acceptă și ei că vorbim, cel putin, de un personaj istoric. L-ar contrazice, însă nu au atâta înțelepciune să poarte, de la egal la egal, o discuție cu Fiul lui Dumnezeu. L-ar denigra, însă realizeză și ei că sunt ridicoli. Le-ar mai rămâne calea indiferenței. Însă, se întreabă și ei, la urma urmei, ce reprezintă Crăciunul, Paștele sau Înălțarea? Nu poți să fii insensibil când toate în jurul tău spun și afirmă cu tărie că Domnul Hristos se Naște, când Mântuitorul învie sau când se înalță la ceruri. Sunt mereu preocupați de problemele grave și serioase ale planetei, însă se poticnesc când vine vorba să lucreze ceva pentru sufletul lor. Cei amintiți nu văd rostul postului, al rugăciunii, al unei slujbe religioase. Să observați că fariseii moderni sunt cei ce întreabă mereu de ce durează o slujbă atât de mult. Numai când vine vorba de rugăciune aceștia nu au timp, au treburi urgente sau se îmbolnăvesc subit. De fapt, lor le spune mereu Mântuitorul: nu vă spun cu ce putere fac acestea. Cel credincios mereu va descoperi, prin rugăciunea fierbinte, prin smerenia postului și prin lumina unei fapte bune, de unde vine puterea Domnului Hristos. Sfântul Grigorie Palama așa ne învață: Iisus Hristos este Noul Adam, Cel ce înnoiește continuu lumea întreagă!"(Preot Dumitru Paduraru)
A doua pictura:: ,,Deci arhiereii și fariseii au adunat sinedriul și ziceau: "Ce facem, pentru că Omul Acesta face multe minuni? Dacă-L lăsăm așa, toți vor crede în El, și vor veni romanii și ne vor lua țara și neamul". Iar Caiafa, unul dintre ei, care în anul acela era arhiereu le-a zis: "Voi nu știți nimic; nici nu gândiți că ne este mai de folos să moară un om pentru popor, decât să piară tot neamul". Dar aceasta n-a zis-o de la sine, ci, fiind arhiereu al anului aceluia, a proorocit că Iisus avea să moară pentru neam, și nu numai pentru neam, ci și ca să adune laolaltă pe fiii lui Dumnezeu cei împrăștiați. Deci, din ziua aceea, s-au hotărât ca să-L ucidă. De aceea Iisus nu mai umbla pe față printre iudei, ci a plecat de acolo într-un ținut aproape de pustie, într-o cetate numită Efraim, și acolo a rămas cu ucenicii Săi. Și era aproape Paștile iudeilor și mulți din țară s-au suit la Ierusalim, mai înainte de Paști, ca să se curățească. Deci căutau pe Iisus și, pe când stăteau în templu, ziceau între ei: "Ce vi se pare? Oare nu va veni la sărbătoare?". Iar arhiereii și fariseii dăduseră porunci, că dacă va ști cineva unde este, să dea de veste, ca să-L prindă." (Ioan 11, 47-57)
Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan ne amintește despre discuția mai-marilor iudeilor în legătură cu persoana Domnului nostru Iisus Hristos. Și înțelegem că discuțiile au fost foarte aprinse. Care mai de care se străduia să aducă noi dovezi despre faptul că Mântuitorul era un nelegiuit care trebuia îndepărtat. Chiar au făcut și un calcul foarte josnic. Pledau că este mai bine să moară Acest învățător decât să piară un neam întreg. Își făceau probleme și pentru faptul că mulți din popor urmau pe Mântuitorul și credeau în învățăturile Lui. Oare astfel de atitudini nu ne par cunoscute și, cu siguranță, am mai auzit și de altele asemenea? Modernii farisei arată cu degetul spre urmașii sinceri și devotați ai Mântuitorului. Ne privesc ca și cum am fi de pe altă lume sau dintr-un alt timp. În concepția lor a fi creștin înseamnă a fi un înapoiat, a nu fi la curent cu ceea ce se întâmplă în lume, a nu avea habar de descoperirile științei și tehnicii. Sunt mulți cei care ar dori ca să nu mai știm de Domnul Iisus Hristos și de învățăturile Sale, să uităm Evanghelia, să nu mai știm de morală și de măsura vieții creștine. Aceștia se simt deranjați de construcția unei biserici, de prezența unei icoane, de sunetul clopotului, de Sfânta Cruce. Dorința fariseilor moderni este ca urmașii să nu mai știe de Hristos, adulții să-L uite, iar bătrânii să nu-L dorească. O vorbă înțeleaptă spune: "Unde lumina este mai puternică, acolo și umbrele sunt mai mari!".(Preot Dumitru Paduraru)
Concluzii puse de Parintele Serafim Rose
,,Un episcop pe Stil Vechi din Grecia ne-a scris cât de multă vătămare a fost adusă Bisericii Ortodoxe din Grecia de către ceea ce el numeste „boala corectitudinii”, atunci când oamenii citează canoanele, Părinții sau tipicul pentru a dovedi ca sunt „corecți”, si ca toți ceilalți sunt în eroare. Corectitudinea poate deveni realmente o „boală” atunci când este administrată fără dragoste, fără toleranță si fără conștiința propriilor defecte de percepție. O asemenea „corectitudine” nu poate produce decât schisme continue.Invățătura si viața noastră creștină trebuie sa fie de asa natură încât sa ne permită cunoașterea adevăratului Hristos si recunoasterea falsului Hristos (Antihristul) în momentul când acesta va veni. Nu cunoasterea teoretică sau „corectitudinea” ne vor oferi această înțelepciune. Vladimir Soloviov, în parabola lui despre Antihrist, a avut o viziune extraordinară atunci când nota faptul ca Antihristul va construi pentru ortodocși un muzeu cu toate antichitățile bizantine posibile, numai pentru a fi acceptat.
Deci, tot astfel, simpla „corectitudine” din Ortodoxie fără o inimă creștin iubitoare nu va putea rezista Antihristului; dacă îl vom recunoaște, opunându -i- ne ferm, o vom face mai ales cu inima si mai puțin cu mintea. Trebuie sa ne dezvoltăm în interiorul nostru simțăminte si instincte creștine drepte si sa lăsăm deoparte fascinația „elementelor confortabile” ale modului de viață ortodox, altfel vom fi – asa cum a observat un distins analist al convertiților din ziua de astăzi – ortodocși, dar nu creștini.Adevărata Ortodoxie nu merge “în pas cu vremurile”, pe de altă parte nici face din “strictețe”, “corectitudine” sau “canonicitate” (bune în sine) o scuză pentru vreo fariseică mulțumire de sine, pentru exclusivism si neîncredere.Această autentică moderație ortodoxă nu trebuie confundată cu lâncezeala si indiferența, sau cu vreun fel de compromis între extreme politice.
Duhul “reformei” este așa de popular astăzi încât oricine se formează după duhul acestor vremuri va privi la adevărata moderație ortodoxă ca la un tip de fanatism, dar dacă cineva ar privi mai atent problema având în vedere standardul patristic, va găsi calea împărătească departe de orice fel extremism."
Doamne ajuta!+
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 30.08.2012 at 23:35:33.
|