View Single Post
Vechi 15.10.2007, 10:11:58
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Cred ca problema invatamantului teologic este confuzia care se face intre latura formativa si cea informativa.
Familia ar trebui sa fie cea care formeaza copilul.
In schimb scoala ar trebui sa informeze, sa ii invate pe copii notiunile religioase. Sunt cazuri in care profesorul de religie pune accent mai mare pe latura formativa, aspect care, pe langa incompatibilitatile de ordin deontologic, nu face decat sa obtina o reactie de "adversitate" din partea familiei si chiar a profesorilor.
Si as mentiona in acest ultim caz spovedaniile "cu clasa", interesul sporit al profesorului de religie pentru aspecte personale ale vietii elevilor (ex. ai tinut post?, te-ai spovedit? tii canonul dat de preot? mergi regulat la biserica?), aspecte care se rezolva in relatia personala cu duhovnicul, nu in cadrul orei de religie.
In acelasi timp majoritatea elevilor, dupa ani intregi in care li s-a predat religia, nu au niste notiuni clare (nu stiu cele 10 porunci, nu stiu rugaciuni de baza, nu cunosc virtutile).
As mai aminti si tendinta de a preda in stilul "noi-voi", care are ca urmare crearea unor prejudecati pe criterii religioase.
Reply With Quote