Citat:
În prealabil postat de fallen
As dori si eu un exemplu de mic dejun de post sanatos, care sa tina de foame cat de cat si sa nu provoace arsuri, inafara de painea cu margarina si masline care pana acum a fost pt mine cea mai prietenoasa. Variantele dulci (gem, miere) au deavantajul ca avand multa glucoza, determina o secretie rapida de insulina si implicit scaderea rapida a glicemiei (adica ni se face foame din nou). Cruditatile sau alte preparate pe baza de legume sau leguminoase (zacusca, pateul de soia, salata de vinete), la prima ora, le pot da unora hiperaciditate (arsuri), mai ales impreuna cu cafeaua de dimineata. N-am incercat varianta (sau poate am incercat-o dar n-am perpetuat-o) care cred eu ca e cea mai recomandata, de paine sau biscuiti, covrigi, etc bogati in fibre, cereale integrale, seminte, etc. Din pacate cand dispun de asemenea produse nu le consum doar odata la prima ora a diminetii, ci in toata perioada dintre micul dejun si pranz. Scuza mea de baza in acest sens e gastrita hiperacida, sau o mai banuiesc si pe cea cu hipoglicemia provocate de pinea cu gem de la prima ora, sau de inconsistenta micului dejun. Cred ca nu degeaba traditia spune ca in post trebuie sa mancam cat mai putin si cat mai uscat. Mai e si un aspect care se bate oarecum in cap traditie vs. stiinta : in vreme ce traditia crestina, cat si ce amusulmana, recomanda postirea pe timpul zilei, pana seara, stiinta nutritiei ne spune ca micul dejun e masa cea mai importanta din zi.
Ma intreb oare, la noi in manastiri se ia micul dejun? Daca da, cam ce se consuma la aceasta masa?
|
Draga Fallen,am atatea solutii caci as scrie pagini intregi :)
Ca sa-ti raspund la ultima intrebare,desi nu am avut onoarea sa servesc micul dejun la nici o manastire,au auzit ca acolo se serveste ceai si paine cu gem/marmelada,in post.
Printre paranteze,iti marturisesc ca inca din frageda pruncie am avut tot felul de probleme gastro-intestinale,asa incat ceea ce altora le pare simplu ca buna ziua-cum este aceasta paine cu gem si ceai-pt mine este o adevarata provocare.Dulceata sau gemul pe stomacul gol,intotdeauna imi provoaca crampe;din aceasta cauza am renuntat si la zaharul din cafea,astfel incat sunt vreo 8 ani buni decand beau ceaiul sau cafeaua fara zahar.Mierea nu imi provoaca crampe insa sunt alergica la miere,daca o folosesc zilnic imi apar pete rosii pe corp,care ma mananca.
1.un excelent mic dejun il constituie fulgii de ovaz,cereale integrale nemodificate(a nu se intelege"cerealele"fulgi cu adaosuri de zahar,esente si alte bazaconii).
Acesti fulgi de ovaz se fierb aprox.15 min si se consuma dupa gust si dispozitie.Daca ne place si ne permitem putem adauga:nuci,stafide,fructe de padure,fulgi de cocos sau curmale.
Cand suntem in post,eu ma limitez la un aspect mai auster al mancarii,mancand mai simplu deci excluzand luxul fructelor de padure sau a curmalelor.In fine,dupa gust.
Alte persoane prefera acesti fulgi de ovaz cu adaos de lapte si zahar.
Din proprie experienta,acest gen de mic dejun nu creaza dureri,balonari,crampe sau arsuri fiind de natura alcalina si pot spune ca este destul de satios.
2.un alt mic dejun care ar putea raspunde nevoilor tale(ar fi trebuit sa incep chiar cu el)este un shake foarte satios care poate satisface pana si pe cel mai carcotas consumator de carne.
Este vorba despre shake-ul de fructe cu adaos de unt de arahide.
Clasic,eu fac acest shake dintr-o banana,1/2 cana de lapte de soia,2 linguri unt de arahide.Este atat de simplu!
Dintre toate mic dejunurile de post acesta este cel mai satios/hranitor.
Alte variante mai sunt si cu unt de migdale,seminte,nuci,migdale,afine.
Daca nu ai shaker,atunci poti sa ungi o felie de paine cu unt de arahide peste care pui felii de banana sau gem.
3.Sucul natural in amestec egal de morcovi,mere,portocale.
Poate parea nerealist,insa acest suc baut de dimineata imi potoleste foamea pana la pranz.
Au fost zile cand beam un suc de fructe la micul dejun si un alt suc de legume la pranz si mancam mancare solida numai la cina,o supa sau o salata.Fara sa cad pe jos sau sa lesin asa cum ar crede unii.Foarte simplu!
Sper sa-ti foloseasca