Citat:
În prealabil postat de iustin10
Intai programezi robotul si apoi va merge. Da ,e logic ce zici.
Dar cred ca sunt 2 planuri simultane. Daca iei catehismul,si are 400 de pagini,si citesti 20 de pagini pe zi .Ce faci in cele 20 de zile pina termini catehismul ? Nu mai traiesti? Sau in cei 10 ani dinainte de a iti cadea aceasta carte in mina?
E un proces firesc al omului de a trai si a iubi,peste care se suprapune treptat ,ordinea dogmei.
Sunt 2 procese paralele. Inveti si iubesti.Si iubind inveti.
Poti citi toata dogma din lume ,dar cu oamenii trebuie sa o iei de la capat .Sa te reconstruiesti.sa iti reconstruiesti interiorul
Si astfel progresind si iubind ,si dogma se aseaza mult mai clar in sufletul tau
Daca citesti despre milostenie si nu ai daruit odata ceva , inca nu ti-ai da doctoratul in dogma.Lucrurile merg mina in mina ,si nu stiu de ce exista tendinta de a le desparti
|
Iustin, tu desparti dogma de traire, nu stiu de ce spui ca altii ar face-o. Unde am scris eu despre asa ceva? Tu crezi asta, pentru ca ai preluat conceptia din ecumenism, ca dogma nu are mare importanta si cine o afirma inseamna ca nu are dragoste pentru ca supara pe cei ce nu apreciaza dogma sau pe cei din alte culte.
Asadar tu crezi ca cine afirma invatatura insemana ca nu are dragoste. Parerea mea e ca este invers. Iisus ne-a spus ca nimeni nu marturiseste ca Hristos este Domnul decat de la Tatal. E vorba ca tot omul care crede e luminat de harul Duhului Sfant inainte. Asadar cine maturiseste adevarul revelat inseamna ca l-a aflat cu ajutorul harului care l-a si revelat (fie el si exterior), iar cine spune o invatatura diferita sau ca nu conteaza adevarul revelat insemna ca nu are harul acela care sa il fi luminat inainte. Iar harul este si dragoste, deci fa conexiunile. De aceea spunea Cuv. Paisie Aghioritul ce spunea in acel pasaj. Si sfintii ne spun ca erezia duce la pierderea harului.
In legatura cu catehimul, daca citim in Sfanta Scriptura baza credintei noastre este credinta. De aceea am mai spus eu ca unii ortodocsi nu mai inteleg azi nici macar ce spun neoprotestantii s protestantii. Crestinismul inseamna in primul rand credinta in Dumnezeu si Hristos, nu doar fapte goale. Primilor convertiti Apostolii le tineau o scurta catehizare, ei credeau si apoi se botezau. Deci la inceput era credinta. Apoi s-a ajuns ca perioada de catehizare sa fie mai lunga, chiar de cativa ani. In zilele noastre e foarte scurta, dar cel ce se converteste la ortodoxie trebuie sa citeasca catehismul si sa marturiseasca invatatura ortodoxa. Pana atunci nu e primit in ortodoxie, doar nu e club cultural.
Si noi fiind bebelusi botezati, atunci parintii sau nasii se angajeaza sa ne invete invatatura atunci cand vom creste ca sa o putem intelege. Unii au uitat sa o faca si astfel unii ortodocsi nu o cunosc. Catehismul dureaza 2-3 ore sa fie citit, mare efort nu e. Iar daca nu facem noi efortul asta vom capata in mod cert o invataura, pe care o vom prelua din alte parti. Asa din ecumenism vor lua invatatura ca dogma nu are mare importanta, desi si ecumenismul are dogmele sale, asta e doar o pacaleala ca nu are importanta.