Trebuie sa invatam de la Creanga sa tratam copilul ca pe o fiinta de basm dar totodata si ca pe o fiinta serioasa care trebe sa si munceasca cot la cot cu noi(sarcini mai usoare aprox.aceleasi).Cu un astfel de copil nepervertiti de toate cuceririle tehnicii va fi mult mai usor de lucrat sufletul lui va fi modelat usor.In scolile Waldorf se face o intoarcere a copilului la origini,toate mat.cu care se joaca in gradinita sunt naturale,activitatile sunt rudimentare(tesut,cioplit,cusut,impletit,..merg pana intr-acolo incat copiii invata tesutul la razboiul de lemn),mersul in gospodarii taranesti,contactul cu natura..partea rea e ca se exagereaza cam mult cu natura(ca deh sunt new-ageisti).Copilul trebuie sa iaba contact cu lucrurile sfinte,cu unelte cu istoria,cu civilizatia adevarata nu cea a mancatorilor de mcpuisor de la mcdonald.
Nici nu mai stiu care era intrebarea ta Iosif cred ca m-am indepartat de subiect...dar ai atins un subiect care pe mine ma framanta tare (ca parinte dar si ca educator0si as sta sa-mi declar offurile pana maine.Imaginati-va ca sunt un cosmar pentru parintii elevilor mei,au ajuns saracii sa ma evite fiindca eu tot timpul am cate "o vorba sa le spun"(desi nu intotdeAUNA pun problema intr-un mod f. diplomat)..oricum elevii mei inteleg ca spre binele lor o trag pe mamaie de maneca la sedinta cu parintii.Copiii saracii inteleg..parintii au mintea prea alterata de tigari si coca cola ..aaaa.si de euro!
|