Citat:
În prealabil postat de catalin2
Am vazut ca se mai face o confuzie, dogma nu trebuie mai intai aplicata, traita si apoi stiuta, procesul e invers. La aplicare probabil e vorba de canoane sau practici.
Dogma este adevarul revelat de Dumnezeu, fiecare ortodox trebuie sa il accepte si ar trebui sa il stie intr-o proportie mai mare sau mai mica. Fiecare ortodox de fapt cunoaste dogma comprimata, care este Crezul. In rest fiecare trebuie sa accepte toata dogma ortodoxa, chiar daca nu o cunoaste, spune ca el crede in tot ce invata Sfanta Biserica.
Nu trebuie sa fie sfant, orice ortodox, cat de pacatos, trebuie sa marturiseasca dreapta credinta, daca are o alta invataura nu mai este mare pacatos ortodox, dispare ortodox.
|
Intai programezi robotul si apoi va merge. Da ,e logic ce zici.
Dar cred ca sunt 2 planuri simultane. Daca iei catehismul,si are 400 de pagini,si citesti 20 de pagini pe zi .Ce faci in cele 20 de zile pina termini catehismul ? Nu mai traiesti? Sau in cei 10 ani dinainte de a iti cadea aceasta carte in mina?
E un proces firesc al omului de a trai si a iubi,peste care se suprapune treptat ,ordinea dogmei.
Sunt 2 procese paralele. Inveti si iubesti.Si iubind inveti.
Poti citi toata dogma din lume ,dar cu oamenii trebuie sa o iei de la capat .Sa te reconstruiesti.sa iti reconstruiesti interiorul
Si astfel progresind si iubind ,si dogma se aseaza mult mai clar in sufletul tau
Daca citesti despre milostenie si nu ai daruit odata ceva , inca nu ti-ai da doctoratul in dogma.Lucrurile merg mina in mina ,si nu stiu de ce exista tendinta de a le desparti