Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Mai aveam o intrebare,nu-i cazul sa se simta cineva obligat sa raspunda:care credeti ca era motivul urii profunde a fariseilor (termen general,i-am strans pe toti in el)fata de Hristos?Chiar am citit o opinie extrem de interesanta pe acesta tema cu care am fost de acord si promit sa o postez daca cumva gasiti intrebarea interesanta.
|
Mare grija ca in ecumensim se foloseste aceasta alaturare in sens peiorativ pentru a promova adogmatismul. Nimic mai gresit, de fapt e chiar invers, ecumenismul e foarte asemanator fariseismului, o reinviere a acestuia.
Iata si de ce. In primul rand nu e vorba de toti fariseii, unii de frunte chiar l-au urmat pe Iisus. Iar invatatura lor era mai apropiata de cea adevarata fata de cea a saducheilor, care nici macar nu asteptau un Mesia si nu credeau in viata de apoi. Si scrie ca decizia de arestare si rastignire au luat-o saducheii intr-o proportie mai mare, erau mai numerosi in Sinedriu.
Fariseii nu erau cerati pentru dreapta invatatura, ci pentru o invatatura stramba, facusera o invatatura dupa ratiunea lor. Facusera 613 reguli dupa Legea lui Moise, o interpretare omeneasca. De asemenea, interpretau Legea dupa intelegerea lor, o invatatura omeneasca. Asteptau un Mesia care sa ii scape de romani. La fel si ecumesnimul, e o invatatura gresita, adaptata ratiunii omenesti si nu cea revelata.
Fariseii erau mandri, si isi aratau faptele bune in fata celorlalti ca sa fie apreciati. Nu de putine ori ecumensimul ii face pe oameni sa creada ca au multa iubire, in contrast cu cei ce nu sunt de acord cu stirbirea dogmei. Unii chiar cred ca au inteles mai bine decat sfintii din Biserica si ca acum vad mai bine ce inseamna dragostea fata de toti oamenii. Unii ajung sa aiba o falsa smerenie, repetand tot timpul sa sunt pacatosi, la fel ca sfintii, de fapt cautand sa fie apreciati.
Fariseii nu acceptau sa fie contrazisi, sa li se spuna ca ei cred ceva gresit, de aceea s-au suparat pe Iisus. Si cineva cu idei ecumeniste nu e receptiv la o indreptare, uneori chiar prinde suparare pe cel ce ii atrage atentia.
Fariseii propovaduiau virtuti si practici, dar nu faceau ceea ce spuneau, dimpotriva. Stim cum cineva cu conceptii ecumeniste spune de dragoste si de intelegere, dar are o mare suparare pe cei ce nu au ideile ecumeniste, ii judeca, ii numeste neiubitori, rai, etc.
Asadar sa avem grija sa nu luam ideile nascocite de altii fara sa le cercetam daca sunt si bune.