Nu e nepărat o noutate în ordine cronologică, dar poate fi o surpriză plăcută pentru căutătorii spiritualității autentice.
Juvenalie Ionașcu - Experiența Rugăciunii lui Iisus în spiritualitatea românească
Spiritualitatea românească este în mod prodund și specific isihastă. Rugăciunea inimii și sistemul doctrinar aferent au marcat-o profund, generând energii creatoare de prototipuri culturale și duhovnicești în stare să afirme, prin originalitate, atât cultura, cât și spiritualitatea românească, o cultură și o spiritualitate deschise înnoirii și în mod realist ancorate în mediul și contextul european. De exemplu, în comparație cu umanismul european, cultura română a elaborat un model umanist isihast, perfect adaptat civilizației isihaste a neamului său. Chiar și în sărăcia condiționărilor istorico-politice, credincioșii români au găsit căile potrivite pentru a exprima bogăția experienței lor de credință. Uneori s-au exprimat în delicatețea poetică a baladei Miorița și a Legendei Mânăstirii Argeșului, alteori în intimitatea schiturilor și a bisericilor de lemn, uneori în pictura exterioară a bisericilor lor, alteori în pictarea icoanelor pe sticlă, totdeauna raportându-se la integritatea și integralitatea Ortodoxiei ecumenice. Dincolo de expresiile mai mult sau mai puțin folcloristice, geniul Ortodoxiei românești s-a exprimat adesea prin faimoase personalități teologice, de la episcopul Teotim de la Tomis la Sfântul Nicodim de la Tismana și Sfântul Paisie Velicicovski, de la „călugării sciți” și sfântul Ioan Casian la părintele Dumitru Stăniloae. Poporul român a dat creștinătății universale nu doar cronologia erei creștine (datorată lui Dionisie Exigul – cel Smerit) și experiența cenobitică a monahismului vasilian (datorată Sfântului Ioan Casian), ci mai ales un exemplu și un model de „trăire în Hristos” într-o „metamorfoză unificantă”, interiorizată, spirituală și prolifică. Este această experiență în special – dar nu exclusiv monastică, a isihiei, centrată pe atât de simpla, dar profunda rugăciune a lui Iisus: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine (păcătosul)”.
(Părintele Juvenalie)
Părintele Arsenie Boca, de la care am învățat-o eu (rugăciunea lui Iisus n.n.), o numea „rugăciunea cu care se mântuiesc călugării”. Părintele Arsenie, însă, m-a învățat această rugăciune în vremea când eram mirean, cu unsprezece ani înainte de a fi călugăr. De aici, încheierea ca „rugăciunea cu care se mântuiesc călugării” nu este o rugăciune rezervată exclusiv călugărilor, chiar dacă călugării sunt datori cu această rugăciune și chiar dacă ei trebuie să se mântuiacă cu această lucrare. La slujba de tundere în monahism i se spune candidatului că „ești dator în toată vremea a avea în minte, în inimă, în cuget și în gura ta, numele Domnului și a zice:Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul. ”
(Părintele Teofil Pârâian)
http://cartianastasia.wordpress.com/...ea-romaneasca/
http://cartianastasia.files.wordpres...artie-2012.doc