Citat:
În prealabil postat de catalin2
Daca Iustin spune invatatura adevarata, ca si ateii au har si pe Hristos, eu nu mai am ceva de adaugat.
|
Hristos n-a încetat o clipă să-i caute pe cei bolnavi și să cheme la pocăință pe păcătoși. Această predilecție a lui Hristos pentru persoanele cele mai puțin demne de o asemenea onoare este har/dar.
Adeseori ateii sinceri sunt cei mai lucizi diagnosticieni ai falimentului unui anumit mod de a propovădui credința. Mulți dintre ei sunt mai teologi decât majoritatea celor calificați astfel prin conveție profesională.
Pentru cine are ochi de văzut, în strigătul lui Nietzsche "Dumnezeu a murit" există mai multe conținuturi spirituale decât în scrierile "profetesei" Ellen White, întrucât primul nu face altceva decât să anunțe că atât dumnezeul Vaticanului, croit de "teologi" după chipul și asemănarea papei, cât și zeitatea telenovelistică a pietismului vetero și neo protestant, și-au pierdut credibilitatea ontologică, ceea ce este totuna cu moartea unei idei. Hristosul occidentului a ajuns un cadavru rezistent la înviere precum în tabloul lui Hans Holbein.
Nu poți crede într-un asemenea personaj căzut într-un nestorianism vulgar.
Când noi, creștinii, citim celebra propoziție/constatare a lui Sartre "Infernul este celălalt" ar trebui să ne punem cenușă în cap precum ninivitenii și să-i cerem iertare Domnului că n-am prea fost în stare să-i revelăm cum se cuvine chipul și asemănarea Sa printre cei care habar n-au că în adâncul ființei lor posedă și ei așa ceva..
Chiar și pentru mulți ortodocși nominali infernul continuă să fie celălalt (adică heterodoxul) iar pe Hristos îl încuie într-un mormânt cofesional, prizonier al unor instituții a căror dreaptă credință strict teoretică este contrazisă tot mai des de proba faptei.
Între un ateu sincer și un credincios îndobitocit de ideologie, îl prefer pe primul, fiindcă dintr-o necredință vie poți învăța lucruri mai profunde decât dintr-o credință moartă.