Si cum imi doream sa imi amintesc mereu de aceste elemente romanesti,nu m-am oprit aici.
Doua din cele mai dragi icoane din casa le-am incadrat in prosoape rosii, tesute asa cum le incadra si bunica.
Pe masa din bucatarie(sau sufragerie, caci e comuna) sta frumos asezat un masai(asa ii zicem in banat la prospop) tesut, in alb si negru. Iar peste el troneaza o vaza de lut pictata, in care am pus 33 de spice uscate de grau(imi e atat de drag graul, imi aduce mereu aminte de prescuri si implicit de sfintele Taine care ne asteapta Liturghie de Liturghie in potir! )
De asemenea, ciorba o servim in blide de lut. Tot din lut pictat e si vasul in care stau asezate fructele. Si cum nici farfuriile pictate nu puteau lipsi din micuta noastra casuta, pe peretele din sufragerie si-a gasit locul si o farfurie pictata, avand in centru pomul vietii(ca amintire a raiului pe care l-am pierdut si pe care suntem datori in permanenta sa ne straduim sa il redobandim), iar pe margini simbolul crestinilor de odinioara(adica pestele- care ne duce cu gandul ca viata noastra trebuie sa il aiba mereu in centru Pe Hristos, El devenind si mijlocul prin care putem redobandi raiul si pasi treptele spre sfintenie).
A, tin sa precizez ca familia noastra e una mixta, sotul fiind ucrainean. Dar cand intri in apartamentul nostru un aer romanesc iti mangaie usor obrazul.
Sotul se delcara minoritar si se supune(glumeam, adevarul e ca are o dragoste foare mare fata de ceea ce reprezinta valori ptr mine si tocmai de aceea mi le respecta.) Iar eu, de dragul poporului lui, invat copii cantece liturgice slave, ii duc in pelerinaje in Ucraina invatandu-i sa iubeasca si spiritualitatea(atat de frumoasa) slava. In casa avem si icoane cu sfinti romani(Sfintii Brancoveni sunt sfintii mei de suflet), dar si cu sfinti rusi. Dragi ni-s toti sfinti, dar parca cand stii ca sfantul a facut parte din neamul si poporul tau, inima iti bate altfel.
P.s Imi pare rau ca aparatul foto e stricat. Mi-ar fi placut sa pun cateva poze din "micuta noastra Romanie."