D. V.: Ca-n Psaltire!
Pr. A.: Cât trăiți, nu se potrivește. Dar mai e un lucru, domne’! De ce nu ne deșteptăm și noi? Ei demonstrativ vor să facem lucrul ăsta. Au un scop. Avem o mărturie: la 1700. Uite, dom’ne, de ce a făcut-o. Pentru că sunt o singură biserică, zic ei. A greșit enorm papa ăsta, și a dat în cap tocmai ecumenismului. „A, sunteți o singură biserică? Dar noi ce suntem? De ce mă numești soră? Și până acuma, ce suntem? Și la 1054, când ai trecut prin toate sinoadele ecumenice, până la 787. Chiar la Sinodul VI, în problema monotelită, a fost ca mucenic papa Martin. Deci am trăit aceste lucruri până la 1054. Cine v-a format? Sinoadele ecumenice, nu putem trece peste ele cu nici un chip. Când s-a hotărât la Sinodul II ecumenic, Simbolul credinței… și munca și strădania Sfântului Grigorie (de Nazianz – n.n.) … și s-a discutat și la Sinodul III, cu „Theotokos”, și la Sinodul IV, s-a discutat că Sfântul Duh purcede de la Tatăl… Și nu e în nici un chip altceva decât o singură putere în trei fețe. O singură putere, nu Tatăl cel mai tare, Fiul mai tare și Duhul mai mic. Nu există! Când ai zis Sfântul Duh, ai cuprins toată Sfânta Treime. Că dacă ți-a scos (cineva – n.n.) un ochi, suferă și celălalt, suferă tot. Așa că nu permitem, chiar la sfârșitul veacurilor, la malul lucrurilor, cum am zice, să ne pierdem Ortodoxia, să ne pierdem credința. Rușine mare-mare lașitatea asta, să o faci (pierderea credinței – n.n.) de frică! Dragii mei, ce „frumoasă e moartea cuvioșilor Lui!” De la Psalmi… Ei, dacă puteți să nu muriți, nu ziceți nimic. Dar (tăcând – n.n.), moartea neadevărului (intră – n.n.) în tine… Ai apărat adevărul… N-ai apărat dragă vreun porc mistreț, n-ai apărat vreo căprioară că era în bătaia vânătorilor. Ai apărat cerurile cerurilor. Pe Stăpânul cerurilor cerurilor. Nu știați tot ce am vorbiți? Știam… dar eu mi-am dat drumul (la cuvânt – n.n.) că știam că sunteți ortodocși. Nu se poate fără jertfă, să știți. Cine fuge de cruce, fuge de Dumnezeu. Nu se poate fără cruce, dragii mei. Dar e corect vorbit: moartea înseamnă viață. Moartea continuă înseamnă viață. Cruce. Și mai înseamnă cruce să duci ce nu-ți convine. Dar te stăpânește credința, învățătura credinței. Credeți dumneavoastră că te întreabă moartea câte diplome ai? Te întreabă cui ai slujit, sfinte sau prostule. Eu, peste câțiva ani împlinesc o sută. Ce-ar fi să mă vând ca un prost, acuma, de frica unei săbii? Nu, domne’! Nu! Doamne, primește-mă și pe mine în împărăția Ta! Doamne, am murit pentru Tine, dacă suntem credincioși… Vă dați seama? Ce zice Hristos? Că am apărat adevărul! O fărâmă de adevăr, măcar! Că dracul asta și vrea. Zice: „dă-mi un deget”. Hoț! Că dacă stăpânește un deget, stăpânește tot! Ce caută în casa ta putoarea asta? Dacă bagi acolo o fărâmă de hoit, îți impute toată casa. Și asta vrea dracul. Și pe urmă se servește de fire. Că dacă firea ta nu … Păi, nu ne-a făcut Dumnezeu, ne-a făcut liberi? Ne-a dat înger păzitor. Nu i-am spus noi înger păzitor. Dumnezeu i-a spus înger păzitor. Păzitor: nu doarme în post. E păzitor! Și spune cum să nu mori, dacă Nu-i chiar glumă, dragii mei! Vă rog să țineți adevărul. Dacă am reușit să vă întind aripile, sunt bucuros. Iar bucuria e mai mare, când știi că e și altul bucuros ca tine
|