...
Pr. A.: Dragă, eu v-am spus: pentru adevăr trebuie să și mori, nu numai să-ți pierzi serviciul. Dar, dacă nu e vorba de adevăr, și este vorba de o intervenție oarecare, de un examen oarecare, atunci apără-te pentru locul ăla. Dar dacă nu se poate, în final, să te aștepți… și cu nici un chip… pentru că te așteaptă o veșnicie neagră, o veșnicie, îngrozitor, vorba lui Coșbuc: „Nu de moarte mă cutremur, ci de veșnicia ei.” Pentru că ai avut ocazia să fii în fruntea unei veșnicii albe, și ai renunțat. Nu ne jucăm! Viața nu e asta, decât arvunim pe cealaltă cu asta, adică cu viața de pe pământ. Și repet ce-a spus Mântuitorul: „și veți trece de la moarte la viață”. Viața atunci începe. Vă dați dumneavoastră seama? Nu cunoașteți bucuria care te cuprinde atunci când aperi adevărul – față de alte bucurii: că ți-a mers bine la serviciu, sau ți-a mărit leafa. Asta e o bucurie care te renaște… Și pentru ce (să ne fie teamă – n.n.)? Dragii mei, teama de moarte este o mare greșeală. Teama de moartea fizică, murim în câteva clipe. A murit cutare, a murit pe scaun. Ți s-a oprit răsuflarea, în niște secunde, și ai terminat. Dar ce urmează? Ce gândiți, că moartea vine să-i faci o cafea? Vine să te ia, nu-i chiar glumă! Dar cum te ia? Cum te duce?
D. V.: Totuși, oamenii nu-și dau seama că prețul compromisului e riscul de a-ți asuma iadul. Adică, nu-și dau seama că pot ajunge în iad.
Pr. A.: Păi, nu prelungim discuția. Sigur că da, ce mai! Întrebarea se pune: „care este adevărul?” Să știe (oamenii – n.n.) adevărul tot: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Cine n-a apărat adevărul? Să-i cunoască (oamenii – n.n.) pe Părinții lor. Lumea nu cunoaște frumusețea Ortodoxiei, de aia tot discută atât de mult, și o compară. Nu cunoaște frumusețea și adâncurile ei. Nu au o credință trăitoare. E o credință mâzgălită. (Ei – n.n.) așteaptă Paștele cu fripturi și cozonaci. Nu îl așteaptă cu frumusețea Învierii.
D.V.: Ce să facă un călugăr care e amenințat că va fi dat afară din mănăstire dacă apără Ortodoxia?
Pr. A.: Ei, ferice de el! Dar el e ca un ortodox acolo, nu s-a dus ca un catolic. Și ăia care-l dau afară, îi așteaptă și pe ei o răspundere, nu-i chiar glumă. Un singur cuvânt… Cum zice Sfântul Grigorie de Nazianz:
„De orice cuvânt în plus vom da răspuns.” Cu atât mai mult și de orice cuvânt rușinos. Și, zic eu, și cu atât mai mult de orice cuvânt ucigător. Păi, a nu apăra adevărul e groaznic! E o suferință teribilă! N-ați văzut cei patruzeci de mucenici? Unul care a ieșit (din ceata lor – n.n.), s-a topit. Iar altul, care a văzut cununile – dar se pune întrebarea dacă a văzut cununile! – s-a dus el în iezerul ăla. Câți nu văd cununile! Cine îndrăznește să spună, la judecata cea din urmă, că n-a știut? N-ai știut? Ce n-ai știut? N-ai știut de ce bat clopotele? N-ai știut care e adevărul? De ce n-ai întrebat? Ce voiai să mai fi spus Hristos? N-a spus tot? Eu sunt Cel Ce sunt. Tatăl, Fiul, Sfântul Duh. Și Nu știi că Tatăl e întru Mine și Eu întru Tatăl? Ce mai venim cu argumente, cu Evanghelia lui Iuda, cu nu știu ce… nu vedeți ce luptă se dă în respectivul moment istoric, pentru uciderea (adevărului –n.n.)… Pentru că diavolul, în lupta lui finală, dorința lui aprigă este să nu recunoaștem că suntem făcuți după asemănare cu Dumnezeu. Nu-i convine dracului că noi suntem asemănarea lui Dumnezeu. Și suntem: chip și asemănare. Ființa umană este dincolo de închipuiri. Zice Sfântul Grigorie de Nyssa, fratele Sfântului Vasile (cel Mare – n.n.) că Dumnezeu are încă multe taine ascunse despre ființa umană, necunoscute nici de îngeri, de nimeni. Pentru că (omul – n.n.) e făcut chip și asemănare. Nu l-a făcut dintr-un cuvânt, cum a făcut scaune, domnii, începătorii, arhangheli, îngeri, nu! L-a cioplit, l-a făcut după chip și asemănare. De ce nu dăm mai multă atenție acestui cuvânt scripturistic? Creația lui Dumnezeu… chip și asemănare. Și atunci nu-i convine satanei să fim noi chip și asemănare, să avem asemănare cu Dumnezeu, pentru că el și-a pierdut toate aceste drepturi. El n-a fost creat după chip și asemănare. A fost creat ca o creație ascultătoare, și gata!
D. V.: Bun, călugărul să mărturisească!
Pr. A.: Orice creștin (să mărturisească – n.n.)…
D. V.: Dar dacă există preoți care sunt amenințați că dacă apără credința ortodoxă în fața ereziilor contemporane, vor caterisiți. Ce să facă preotul care e amenințat cu caterisirea? „Dacă nu taci și dacă mai vorbești despre catolici sau despre ecumenism, vei fi caterisit!” Ce să facă?
Pr. A.: Nu vă supărați: cine, ce să facă?
D. V.: Preotul care e amenințat cu caterisirea: „Dacă nu taci, vei fi caterisit”. Ce atitudine să aibă?
Pr. A.: V-am spus: să știi să mori, că sigur vei învia în fiecare zi. Că viața înseamnă moarte continuă, apărând adevărul. Nu apărăm un cozonac frumos de Paște. Apărăm adevărul, care reprezintă Biserica și veșnicia, Creatorul! Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Apărăm adevărul. Pentru un cuvânt, dacă l-ai spus, ori anatemizat, ori… ce, ne jucăm? Să fim gata de jertfă! Care ostaș se duce pe front și nu se gândește: „Măi, poate mă lovește vreun glonț!” Uite, eu am fost înțepat cu baioneta la un centimetru de burtă. Dar a scăpat ăla pușca din mână, eu am scos baioneta care era înfiptă în mine, cu pușcă cu tot, și ăla a căzut în șanț. Puteam să-l omor. I-am spus: „Prostule, ce făceai?” Îl condamna că l-am dezarmat. Vă întreb: cine a biruit, ăla că a băgat baioneta în mine, sau eu, că am suportat? Mi-a fost un frate împușcat. Și am ajuns pe urmă eu în situația de puteam să-l omor pe acela (pe ucigaș – n.n.) în piață, în fața tuturor, că fratele nu era orice persoană, era însemnat, dar am zis așa: dacă-l omor, sunt dator la fratele meu și la Dumnezeu. Dacă nu-l omor, ei sunt datori la mine. Mai bine să fie ei datori la mine. Și nu l-am omorât. I-am trimis vorbă să stea liniștit, că nu i se face nimic – îi pun și pază, dacă vrea. A murit el la doi ani, de tortură… Dar vă întreb: cine a biruit, ei sau fratele meu, care e mort? Și după aia și noi, ca să urmăm ce lege se cuvine.
D. V.: Părintele Iulian de la Prodromu, duhovnicul schitului Prodromu, zicea așa, că în vremurile de astăzi, e nevoie ca mirenii să aibă curajul să mărturisească Ortodoxia, chiar dacă vor fi amenințați cu afurisirea; preoții să aibă curajul de a mărturisi Ortodoxia, chiar dacă vor fi caterisiți. Că dacă va fi caterisit azi un preot, mâine un preot, până la urmă, un episcop o să aibă și el curajul de a spune adevărul despre ecumenism.
Pr. A.: Ei, nu mergem pe șirul… să facem un lanț prea mare, cu zale multe, știți? Domne’, aperi adevărul. Nnu știu ce va fi, dar adevărul trebuie apărat cu orice chip. Pentru că tu, apărându-l, toate cerurile știu, toată Împărăția de sus știe că tu ai apărat adevărul, și nu te lasă. Da, Dumnezeu dă harul, dar nu le dă la milogi, le dă la eroi. Păstrează-ți mai departe poziția, că nu mai contează viața. Nu vezi cum se pune problema?
„Domne’, ori te omor, ori te dau afară…” Dă-mă afară! Că tu ai ieșit ca un prost din ordinea cerească, nu eu! Ce mai contează viața? Pe vremea Sfântului Constantin cel Mare erau atâția mucenici. La anul 300 erau atâția mucenici. Și întreb: cine a biruit? A biruit Arie, care a bârfit adevărul? Cine a biruit? Turcii sau Ștefan cel Mare, cine a biruit?
D. V.: Da, dar ca să aperi adevărul, trebuie să-l cunoști. Însă, în ziua de azi în care se merge chiar și spre o cenzurare a cărților bisericești.
Pr. A.: Dragă, îl cunoaște! Cine nu e ortodox? Pot să spun: eu sunt catolic? Uite, eram la Pașcani… și am auzit nițică gălăgie în spatele gării. Și m-am dus acolo. Era un grup foarte mare de oameni, cu un predicator oarecare. Eu, cu chipul meu, când m-am apropiat, nu i-a convenit ăluia. Dar eu i-am spus: „Cine sunteți, domnule? Ce e aici?” Și am făcut cruce, știți? „Lume bună, zic, puneți-l să-și facă cruce -mi-am dat seama ce e! (sectant, adică – n.n.) – să-și facă cruce dacă predică”. Că nu știe multe românul, dar știe să facă cruce. Ăsta a fost și motivul la catolici, când au intrat la 1700: n-au putut să-și facă crucea altfel. Și atunci au zis:
„faceți crucea cum fac grecii, și țineți administrativ de noi”. Iar ăla, când a auzit, a fugit, și-a dat seama. Dar eu i-am spus: „Dumneata ia, caută în Testament, în locul cutare, unde spune de cruce, că e nebunie pentru alții, iar pentru noi este salvare”. Dar el zice: „Caută în Evanghelia matale!” – că el știa că noi (ortodocșii – n.n.) nu le avem (la noi – n.n.). Eu aveam Noul Testament printr-o întâmplare. Când a văzut că scot Noul Testament, a fugit, și-a dat seama că sunt „de meserie”! Adică, un fel de „uite, nu e”! Așa.
D. V.: Dar din Molitvelnic s-a scos slujba de primire a catolicilor în Biserica Ortodoxă. Ce să facem cu această lipsă reală?
Pr. A.: Dom’ne, să te pui la punct tu, întâi. Asta să faci. Și mai departe, spui care-i adevărul. Cum mă întrebi mata pe mine, întrebi mata și pe alții, sau te întreabă pe mata alții, și tot așa. Apără adevărul! Ce poți să faci acum? „Lume bună, eu sunt ortodox, și asta e foarte mare lucru”…
Soluția este moarte continuă, moarte continuă. Când Mântuitorul s-a apropiat de Nazaret, a zis că „Mergem pe țărmul celălalt”, și S-a culcat în corabie, știți. În timpul ăsta, valuri acopereau corabia, și ceilalți:
„Doamne, Doamne, scoală, că pierim!” „Vă și vedeați în fundul mării, cu Mine cu tot! N-am spus Eu că e bine s-o luăm pe aici, n-am spus?”… Dar vreți fără valuri, vreți fără apă? Vreți fără nițel rece pe spinarea ta caldă? Nu se poate fără jertfă. Toată frumusețea Învierii. Grozavă! Că nu-i vorba că… dar toată creația a trăit momentul Învierii. N-ar fi fost așa de frumoasă Învierea, dacă n-ar fi fost crucea mai întâi. Să știi să mori și să înviezi în fiecare zi… Amin!
|