Subiect: Ecumenism
View Single Post
Vechi 25.08.2012, 19:29:14
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Daca Iustin spune invatatura adevarata, ca si ateii au har si pe Hristos, eu nu mai am ceva de adaugat.
In primul rand Iustin nu spune ca ateii au har .Harul e ceva mult prea inalt ,care se castiga prin taine si trebuie apoi pastrat . Ci spune ceva mai dur : ca tu nu ai har (desi cu tine chiar as mai sta pe ganduri :) ) ,eu nu am har . Si daca tot nu avem har , sa ne indoim o clipa ca atitudinea cea mai buna este sa ne tot luam de altii. Avem stiinta,da ,stim ca ateu este opusul lui Dumnezeu.Dar nu avem har,pentru ca inca nu se vede ca l-am avea,pentru ca inca nu raspindim lumina in jurul nostru.Trebuie sa ne mai rugam mult pentru asta ,sa mai postim mult,sa mai ne omorim multe patimi,ca sa ajungem la a dobandi harul. Asta e principla mea idee,grija fata de mantuirea proprie ,si doar ca un auxiliar al ei, evitarea luptei prea acerbe cu cei considerati rataciti. E suficient sa ne ferim de ei ,nu trebuie sa tipam asta in gura mare toata ziua,asta ne sfatuiesc si parintii .

Daca ateii au pe Hristos, iarasi eu zic invers : Hristos ii are pe atei.Si daca un ateu face un gest frumos si are intelegere pentru aproapele , acel ateu ,in acel gest,pentru scurt timp, a atins ceea ce el se fereste sa atinga cel mai mult : pe Dumnezeul cerurilor si al pamanturilor ,care s-a aratat pentru toti oamenii,a putut fii vazut de toti prin Hristos.
Caci pentru scurt timp,din inima lui,fara a avea cunostinta explicita ,in acel ateu s-a aratat chipul lui Hristos. Ateul nu stie ca s-a aratat,dar constiinta lui ii spune ca a facut un fapt bun. Altfel ,spune-mi cum s-ar explica convertirile miraculoase ,daca Hristos nu ar preexista in toti oamenii ?
Reply With Quote