Si eu sunt contra anticonceptionalelor
Cand eram un pic mai tanara, am avut o mica dereglare de ciclu (mi-a venit dupa 16 zile). Deobicei imi venea regulat: 23-25 de zile. Nevazand nici un motiv pentru aceasta dereglare (nu aveam motive de stres, nu imi schimbasem dieta, nu slabisem, nu ma ingrasasem,etc.) + avand in vedere ca nu mai fusesem niciodata la un ginecolog si gandindu-ma ca ar trebui sa imi fac macar un control de rutina, m-am dus si eu la medic (asa cum insista toata lumea ca trebuie sa faci, ca.... nu stii niciodata ce poate insemna un simptom mic).
Doamna ginecolog cand a auzit ca imi vine ciclul la aprox. 24 de zile a exclamat ca nu se poate si ca e prea des. Mi-a descoperit si mai multe chisturi pe ovare si m-a trimis la endocrinolog. Analizele mi-au iesit perfecte (tin minte pentru ca toate erau fix la mijlocul intervalului specificat ca fiind normal). Mi-a recomandat Yasmine, "cel putin 6 luni". Medicul de familie nu prea a fost deacord, dar nu mi-a prea argumentat si pana la urma ...a fost decizia mea.
Gandindu-ma ca sunta atatea fete sanatoase care iau astfel de pilule, mi-am spus ca "nu pot fi asa de grave" si ca probabil ca ar trebui sa am incredere in medicul care mi le-a recomandat (cum spuneam, eram mai tanara ....si....naiva).
Am luat doar 6 luni (caci totusi ma pusese pe ganduri si medicul de familie). In timpul cat le-am luat a fost foarte fain, ca stiam exact cand o sa am "menstruatia" (stiam exact ziua - pe cand inainte putea fi +/- 1 zi sau 2). Insa dupa ce am intrerupt "tratamentul" ciclurile mele au devenit neregulate, dureroase, am devenit deprimata si aveam o foarte mare pofta de dulciuri (ceea ce, inevitabil, a condus la ocrestere mare in greutate).
Fara sa stiu ceea ce am citit aici pe forum, am refuzat sa mai iau anticonceptionale. Totusi, o alta doctorita ginecolog vroia sa imi dea in continuare acelasi tratament. Ea mi-a spus ca anticonceptionalele au defapt rolul de a impiedica aparitia altor chisturi, nu sa le trateze pe cele existente si ca ar trebui sa le iau cam toata viata (mai putin, in caz ca vreau sa raman gravida). I-am spus ca ma mai gandesc dar .... acum, dupa ce am citit aici.... imi dau seama ca ar fi o mare greseala sa mai iau vreodata asa ceva.
Va spun ca eu, nestiind aceste lucruri, chiar le-am experimentat pe propria piele (din fericire, pentru doar 6 luni) si va recomand sa nu luati niciodata anticonceptionale.
Ciclul mi-a redevenit regulat dupa cca. 2 ani dupa ce nu am mai luat Yasmine. Dureaza cca. 25 de zile si am citit pe net ca e normal sa dureze intre 21 si 31 de zile (depinde de la o femeie la alta).
Cu chisturile .... sincer nu stiu cat e de grav, dar nu pot spune ca ma deranjeaza foarte tare in acest moment. Uneori am dureri la menstruatie, dar iau 1-2 agocalmine si sunt OK. Alteori (mai ales vara), nici nu am dureri.
Daca va fi sa am sau nu copii biologici .... va fi decizia lui Dumnezeu. Pana la urma toti copii au nevoie de parinti, iar daca as adopta sunt sigura ca l-as iubi la fel de mult ca pe al meu. Asa ca .... eu cred ca Dumnezeu stie mai bine!
|