Subiect: Ecumenism
View Single Post
Vechi 23.08.2012, 14:25:43
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Cu ce am creat propria invatatura ,daca am zis ca Hristos e in toti ? E drept ,nu ca si in Biserica, dar ca si Dumnezeu. Dar zice vreun sfant ca cel care da un pahar de apa unui necunoscut , nu il are pe Histos in el ? Caci face ceea ce Dumnezeu a poruncit sa se faca,si nu prin legea firii ,ci prin gura lui Hristos. Este o realitate atit de evidenta si uriasa pe care se pare ca o ignorati ,voi ,cei care situati ortodoxia undeva in sfere abstracte. Ce sa fac?
Sa astept zeci de ani pina ma voi desavarsi si voi invata ce e dragostea ,ca de abia apoi sa vorbesc frums pe forum? Sau in viata ? Nu ar trebui inceput inca de acum sa facem toate gesturile frumoase de care suntem in stare?
Sa ne paruim cu convingere pe aici,pe ideea ca nu avem har,si fara har nu se poate face oricum nimic ? Cred ca este superficialitate sa interpretezi mecanicist enunturi precum 'nu poti iubi fara har " atita timp cat nu stii ce e harul,dar iubirea o poti vedea zilnic in jurul tau.
Iustin, tu in toate mesajele prezinti logica ta, rationamentul tau. Dar noi nu ne bazam doar pe rationamentul nostru, ca avem o gandire limitata din cauza pacatelor. De aceea ne bazam pe revelatia de la Dumnezeu, de aceea ne-a dat revelatia, pentru ca nopi cu rationamentul nu mai ajungeam la Dumnezeu, toti oamneii devenisera idolatrii cu rationamentul lor. Tu chiar crezi ca ai ajuns sfant sau teolog? Uita-te te rog ca am scris ce era pelagianismul si calvinismul, tu faci o imbinare din acestea doua.
E posibil sa fi inteles gresit ce este chipul lui Dumnezeu din noi. Nu inseamna ca Domnul este in noi, ci ca noi avem insusirile acestea, adica vointa, ratiune, liberul arbitru. Dar noi am pierdut asemanarea cu Dumnezeu de la caderea lui Adam. Cum un om se naste cu doua picioare, asa se naste si cu insusirile acestea. Prin propria vointa poate face si fapte bune (de fapt pe care le vedem noi bune), nu pentru ca au pe Hristos in ei. Asta pana la urma e un fel de panteism, unde divinitatea e in toata creatia.
Legea lui Hristos n-o indeplinim nici noi de obicei, cum sa o implineasca cei care se inchina la un idol? Nici macar legea lui Moise nu o pot indeplini, pentru ca acolo prima porunca este sa nu te inchini la un alt Dumnezeu. Din cauza ecumensimului adogmatic nu intelegi ca la baza credintei noastre este dreapta credinta, nu un pittism protestant. Un ortodox e cel ce marturiseste dreapta credinta ortodoxa, e prima cerinta, nivelul zero. Cand se converteste cineva la ortodoxie nu il intreaba daca e sfant sau daca iubeste toti oamenii, ci daca marturiseste invatatura ortodoxa. Pe baza aceasta construim legatura cu Dumnezeu, crestem in dragoste. Harul este dragoste. Altfel si miscarea flower-power din SUA spunea de dragoste, nu razboi si altele, restul nu conteaza.
De aceea la Liturghie marturisim de fiecare data Crezul, nu ai fost duminica la biserica sa vezi ca toti din biserica il stiu si il spun? Esti credincios practicant? Chiar daca nu intelegi ceva din invatatura trebuie sa o marturisesti, mecanicist cum spui tu, nu trebuie sa coboram intelepciunea divina la intelegerea noastra ingusta. De aceea trebuie sa spunem ca Fer. Augustin, ca noi credem tot ce invata Biserica si daca gandim ceva gresit sa nu ni se ia in considerare. Tu tot repeti cliseele ecumeniste, aia sunt protestanti, nu avem cum sa luam invatatura lor si sa ramanem si ortodocsi. Trebuie sa alegi intre ortodoxie si protestantism, nu poate fi cineva ortodoxo-protestant. Primul pas este sa cunoastem invatatura ortodoxa (catehismul e numai bun), ca altfel o sa aflam din lume invatatura protestanta si credem ca aceea e ortodoxa.
Pe forum discutiile nu sunt intre mai multe conceptii, ci doar cu cei ce nu vor sa accepte invatatura ortodoxa si marturisesc o alta invatatura spunand ca e ortodoxa. Si tie ti-am spsu de mai multe ori acestea, dar tu ai tot timpul un discurs filozofic bazat pe rationamentul tau si unele interpretari din Biblie. Scrie "sfantul respectiv a spus asa", "Biserica invata asa", ca altfel spui doar dogma ta, si cred ca nu vrei sa iti faci o noua denominatiune.
In final sa cercetam atent ce a vrut sa spuna Cuv. Paisie Aghioritul in citatul urmator:
"Cu durere in suflet marturisesc ca, dintre toti filounionistii (ecumenistii n.e.) pe care i-am cunoscut, nu am vazut pe nici unul sa aiba nu miez, dar nici macar coaja duhovniceasca. Cu toate acestea, stiu sa vorbeasca despre dragoste si unire, desi ei insisi nu sunt uniti cu Dumnezeu, fiindca nu L-au iubit."
Sfantul spune ca ecumenistii (unionisti numiti atunci) vorbesc tot timpul despre dragoste, intelegere intre oameni, dar nu-L cunosc pe Dumnezeu si nu au nici macar o coaja duhovniceasca. Tot timpul sa crestem in intelegere.
Reply With Quote