View Single Post
Vechi 23.08.2012, 09:27:18
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicosmovici Vezi mesajul
Sa intreb altfel. Dintre dumneavoastra, daca ati trece printr-o pierdere de sarcina:
1. Ati cere corpul fătului, în vederea înmormântării?
Am sa raspund si eu: Da
Citat:
2. Ati face demersuri necesare, deși quasi imposibile, pe langa autoritatile civile (Primărie, administrația cimitirelor), pentru a avea dreptul sa inmormantati copilul (cât de cât legal)?
As incerca.

Citat:
3. Ati cere unui preot sa vina sa oficieze slujba de inmormantare a copilului?

Si, ultima intrebare, doar pentru cine stie: cum se petrec lucririle in BC, BGC, BOR, daca un enoriaș vine și cere oricărui preot din România să-i înmormânteze copilul nenăscut? Vin toți fără excepție? Sau vor fi unii care, în lipsa unei legiferări în domeniu, vor invoca fel și fel de motive pentru a nu face și a nu participa la înmormântare? Care este legea (nu cutuma) în acest punct?
Practic este aceeasi intrebare, iar raspunsul este simplu. Nu, nu as chema un preot sa il inmormanteze. Preotul nu poate inmormanta si nu poate face rugaciuni decat pentru crestini. Copilul respectiv nefiinf crestin (fara a avea o vina in acest sens) nu poate fi inmormantat de catre un preot.

Citat:
PS Am mari rezerve în privința oricărei optici exclusiviste asupra mântuirii, pe care am văzut-o vehiculată în interiorul acestui topic. Cel puțin din punctul de vedere al BC, eu știu că există document clar în acest sens, adică mântuirea este accesibilă și în afara zidurilor bisericii (catolice, în cazul nostru). Dezbaterea este interesantă și importantă, refuz însă intervențiile pasionale, fără argument și trimitere clară la document.
Nu exista nici un asftle de "document" nici in BO, nici un BC. Dar atat BO, cat si BC spun ca nu se pot pronunta cu privire la mantuirea copiilor nebotezati, cum nu se pot pronunta nici cu privire la cei carora nu le-a ajuns cuvantul Evangheliei.