Domnule Ioan Cezar, ceea ce am sesizat eu din discuțiile cu Adriana și în general cu tot felul de protestanți sau de oameni mai puțin înțelegători este că unii oameni pur și simplu nu pot face față în Ortodoxie, pur și simplu nu înțeleg Ortodoxia, nu au capacitățile sau puterile spirituale de a înțelege despre ce este vorba sau pur și simplu nu au dar de la dumnezeu pentru a avea o ănțelegere adecvată Bisericii Ortodoxe. Eu nu îi condamn pentru că înțeleg că fiecare om are limitările lui, iar unii pur și simplșu nu se pot înălța, cel puțin nu în această viață și în această epocă istorică, la dimensiunea de sfințenie a Bisericii Ortodoxe. Și după cum am spus, nu îi condamn, ci încerc să îi înțeleg cu toleranță, totul până la momentul în care cei mai mici încep să dorească să impună reguli și tipare celor mai mari.
Uitați ca să fiu mai ușor înțeles faceți vă rog o comparație între liturghia bizantină, ritul liturgic bizantin sau bizantino-slav, așa cum se poate auzi pe fundalul unui filmuleț de pe youtube legat de canonizarea Sfântului Ioan Maximovici, sfânt cu sfinte moaște întregi neputrezite, asemănător Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la această pagină:
http://www.youtube.com/watch?v=LkZ9w5R7hyk și între idealul de biserică și de viață de închinare și liturgică pe care îl au oameni de felul colegei sau fostei noastre colege Adriana (că am înțeles că din punctul ei de vedere "Totul s-a sfârșit!") de la pagina bisericii anglicane despre care ne vorbea ea cu mai mult timp în urmă
http://www.christchurchlille.com/index.htm. Vă rog și îi rog pe toți ortodocșii să cerceteze paginile respectivei parohii anglicane de care ne vorbea Adriana și faceți o comparație cu frumusețea divină a cântărilor liturgice ruse de pe fundalul respectivului film de pe youtube. Păi, să mă ierte Dumnezeu, dar nu sesizați și nu sesizează oamenii
diferența de calibru spiritual între una și cealaltă? Nu este evident că Ortodoxia, în întregul ei complex, este altceva decât ceea ce promovează tot felul de protestanță, anglicani sau ce or mai fi? Nu am nimic împotriva acelora, încerc să îi tolerez cu înțelegere și cu înțelegerea că piscurile Ortodoxiei nu sunt pentru toți oamenii, dar în același timp nici nu îmi pot anula conștiința aristocrației spirituale "de drept divin" a Bisericii Ortodoxe în fața unor manifestări anglicane sau protestante de genul celor pe care le îndrăgește Adriana și în care își găsesc ea și alții ca ea liniștea. Există deci măsuri diferite, și de aceea eu nu pot să tolerez măsurarea Bisericii Ortodoxe după măsura pe care o au respectvii anglicani. Repet, nu îi urăsc, nu îi disprețuiesc, până la urmă Dumnezeu are grijă de toate, dar nici nu putem să amestecăm lucrurile după tiparele pe care ni le impun astfel de comunități.
Am constatat și din viață, și de pe forum, că mulți oameni, ortodocși sau heterodocși au dificultăți de a înțelege Ortodoxia. Și punctul meu de vedere este că unii oameni pur și simplu nu se pot înălța la nivelul Ortodoxiei și poate pentru ei sunt suficiente paleative protestante, cântări cu chitări, participarea la Liturghie din poziția de șezând pe scaun, eventual poate și picior peste picior (cum îmi aduc aminte că văzusem la o slujbă transmisă de la Vatican). De aceea încerc să îi privesc pe acești oameni cu toleranță înțelegând că nu toți oamenii pot în realitate să facă față exigențelor și intransigențelor Ortodoxiei, precum nici greutății de har dumnezeiesc și de sfințenie din cealaltă lume din Biserica Ortodoxă. Unii oameni pur și simplu nu au sau nu au acum posibilitatea de a pricepe astfe lde standarde, de a se încadra într-o astfel de comunitate și poate Dumnezeu a rânduit pentru ei, văzând Dumnezeu și o anumită imobilitate sau rătăcire în Ortodoxie, ceva la nivelul lor spiritual, inferior în mod evident spiritualității răsăritene ortodoxe.
În sfârșit, viziunea mea despre Biserică este mai aristocratică, pentru că eu cred în aristocrația bazată pe alegerea divină, harul dumnezeisc, sfințenie și meritocrație, și consider că acestea sunt criteriile care trebuie avute în vedere în Biserică. Așa cum Sfântul Dionisie Areopagitul vorbește de acea ordine și ierarhie divină, așa cred că stau lucrurile și aici pe pământ, în acest sens ierarhic, și de aceea eu personal nu îi exclud de la posibilitatea mântuirii pe acei oameni care au credința lor, meritele lor, faptele lor, inima și sufletul lor pe care Dumnezeu le vede și le cunoaște, dar în același timp, și de asta am și făcut opoziție în felul în care am făcut aici pe topic, Biserica Ortodoxă nu se poate coborî la acel nivel pentru a rămâne la acel nivel. Biserica are obligația să se coboare la cei inferiori pentru a le da repere și putere ca și aceia să se poat înălța la nivelul Bisericii, și chiar poate să învețe și are ce să învețe de la ei, dar cu o păstrare a unei ordini și a unei ierarhii așa cum se cuvine într-o aristocrație, sau cum se spune la noi "așa cum se cuvine între boieri".
Pe de altă parte și Biserica Ortodoxă are în mod vădit problemele ei iar aceste probleme trebuie tratate cu maximă seriozitate și responsabilitate pentru că altfel ne putem trezi cu mari surprize după cum se și preconizează în această perioadă de tot mai mare apostazie, indiferență religioasă, etc. Dar nu este aici cazul să mă întind, poate în alt topic sau în altă postare.